Recenze: Knihy pro dospělé

Sibiřská výchova – kniha pro skutečně otrlé čtenáře

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
vychova

„Při čtení téhle knihy musíte zapomenout na to, jak obvykle vnímáte kategorie dobra a zla, a oprostit se od své citové výbavy. Je potřeba se jen pohroužit do četby, nic víc,“ prohlásil o knize Sibiřská výchova Roberto Saviano, významný italský novinář a spisovatel. A já mu nyní musím dát za pravdu.



knihaSkutečně drsný autobiografický román Nicolaie Lilina popisuje tvrdý život v podněsterském Benderu, uprostřed urské komunity, kde jsou děti vychovávány na jedné straně ke zločinu a zločin přijímají jako svoji povinnost a součást života, na druhé straně ctí a dodržují celou řadu mravních zásad a vyznávají vysoké morální hodnoty.

Lilin popisuje nejen své zážitky z války v Čečensku, ale také své první zážitky z vězení a skutečně zajímavá je část věnována jeho tatérské praxi, kdy se učil jako „kolčik“ (tatér) u zkušenějšího mistra, kterého oslovoval jako „strýček Ljoša“.

„Podle kriminálních pravidel může tatér odmítnout práci jenom z důvodu smutku nebo vážné nemoci. Na druhou stranu zločinec nemůže přinutit tatéra, aby dodržel jím stanovenou lhůtu, takže na veliké tetování se často čeká i pár let. Také způsob platby se řídí rituálem. Poctiví zločinci kvůli uchování vlastní důstojnosti nikdy nemluví o penězích. V sibiřské komunitě se všemi hmotnými statky, a především penězi, opovrhuje, a proto nejsou ani nazývány jménem. Když mluví Sibiřané o penězích, říkají jim „tamto“ nebo „smetí“, „květák“, „citrony“ anebo uvedou cifry, vysloví jenom čísla. Sibiřané nemají peníze doma, protože se říká, že nosí rodině smůlu, ničí radost a „děsí“ štěstěnu. Uchovávají je blízko domu, na zahradě, v nějaké speciální skrýši, třeba tam, kde chovají domácí zvířata,“ píše ve své autobiografii Lilin (s. 72).

Kniha je drsnou zpovědí, která čtenáře dokáže doslova uchvátit upřímnou zpovědí, odlišností urské kultury a samotnou podstatou sibiřského zločineckého života. Každý jednotlivý příběh, každá vzpomínka v knize je dílkem do mozaiky diametrální kulturní odlišnosti. Čtenář při četbě autobiografického díla zažívá pocit zaujetí, šoku, nedůvěry, pochyb a ve finále propadá příběhu a doslova hltá řádek za řádkem.

Lilin podává svůj příběh čtivou formou, kontinuálně postupuje ve vyprávění svého osudu od dětských let, kdy dostal svoji prví píku (nůž), vyrobil minimolotov, který použil k napadení policistů, fízlů, jak je označuje, přes iniciační rituály mladých zločinců, život ve vězení až po válečné zážitky.

Během tří dnů se po publikaci italského vydání knihy prodalo neuvěřitelných 30 000 výtisků.

Knihu Sibiřská výchova vydalo nakladatelství Paseka

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení