Recenze: Knihy pro dospělé

Zahořklá megera

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
abs

Každá společnost vymezuje ženám a mužům mantinely a role, které jim přisuzuje na základě genderových rozdílů. Už od pravěku je v lidech zakořeněno, že muž zabezpečuje rodinu po finanční a materiální stránce, zatímco žena se stará o teplo rodinného krbu. Tento předsudek v mnoha lidech stále přetrvává, i když různá hnutí poukazují na jeho nerovnoprávnost. Proč lidé hned ukazují na někoho, kdo vybočuje z davu, a označují ho za sobeckého? Jak mohou ženy dosáhnout ve společnosti rovnoprávnosti, když ji nedokážou dosáhnout ani ve vztahu?



knihaOdpověď nejen na tyto otázky hledá mladá švédská novinářka Maria Svelandová ve své knize Zahořklá megera. Autorka je známá pro své feministické názory, ve svých knihách se zabývá genderovými problémy, mateřstvím a postavením žen ve společnosti. Za velkou inspiraci pro psaní považuje americkou spisovatelku Ericu Jongovou a její autobiografický román Strach z létání. A nejinak je tomu i v této knize, v níž se Svelandová nechala inspirovat vlastními zkušenostmi.

Hlavní hrdinkou je třicetiletá novinářka Sára, která žije se svým manželem Johanem a dvouletým synkem Siggim ve Stockholmu. Skutečnost, že už je manželkou i matkou, v ní pomalu vyvolávají hořkost, frustraci a pocit zmarněných nadějí. Uvědomuje si, že se z ní stává pomalu, ale jistě zapšklá osoba, plná pocitů viny a všemožných příkoří - zahořklá megera. Není spokojená sama se sebou a se svým životem a zoufale touží po chvíli samoty. Proto se jednoho rána posadí do letadla na ostrov Tenerife, který ji má na pár dní pomoct uniknout všednímu životu. Celou dobu přemýšlí, kde udělala chybu. Stejně jako snad každá žena snila o pravé lásce, chtěla mít milujícího manžela, děti a rodinu. A když tohle všechno má, tak je najednou všechno úplně jinak a Sáře se zdá, že její sny byly pouze pošetilým a nesplnitelným přáním. Myslí přitom na všechny ženy, manželky, matky a hospodyňky, které dennodenně věnují veškerou svou energii rodině a dětem. A stejně jako ostatní ženy i Sára trpí nedostatkem odvahy něco skutečně změnit, takže po dovolené u moře se vrací zpět k manželovi i synkovi, ale přesto o něco chytřejší a hlavně o něco méně zahořklá.

Kniha Zahořklá megera je otevřenou a upřímnou zpovědí ženy, která je konfrontována s mateřstvím a rodinným životem. Zabývá se otázkou postavení žen ve společnosti a jejich rolí, které se dědí z generace na generaci. Autorka posuzuje problematiku nejužší rodiny a mateřství z feministického hlediska, poukazuje na specifické problémy žen ve společnosti, které se týkají především neplacených domácích prací nebo domácího a sexuálního násilí. Celkově se zamýšlí nad vztahy mezi mužem a ženou a nad tím, jak jsou ovlivňovány společenskými předsudky. Jednotlivé kapitoly prokládá vzpomínkami na dětství v dysfunkční rodině, v níž otec má hlavní slovo a matka je pouze poslušnou ovečkou. Na těchto retrospektivních vstupech dokládá nerovnoprávnost mužů a žen a ostře kritizuje institucionalizované rodiny.

V této knize si najde své každá žena a je jedno, jestli se z ní pomalu stává zahořklá megera, nebo má k těmto pocitům ještě daleko. Zahořklá megera je dílem předkládajícím zajímavé postřehy týkající se vztahů mužů a žen, které jsou ovlivněné patriarchálním myšlením. Zlost, zármutek a bezmoc, ale také touha po vzpouře zde vyznívají naprosto přirozeně. Román je inspirujícím čtením, které nutí k zamyšlení, jak změnit věci k lepšímu.

Ukázka z knihy:

Je mi třicet, přesně jako Isadoře ve Strachu vzlétnout, ale jsem nesrovnatelně vyhořelejší a otrávenější. Vycucaná a bez špetky energie z toho rodinnýho pekla, až po okraj plná citových sraček. Jsem stejná jako ty. Mohla bych si to s tebou vyměnit, Isadoro, jen kdybych něco cítila. Jenže já jsem tak okoralá a lhostejná, že nemám strach ani z létání. A zahořknutí stejně neujdu, protože k němu mám spoustu důvodů. Všude narážím na zapšklý a rozmrzelý ženský. Když nějaký stojím v cestě a zasyčí na mě Uhni, ksakru, mám sto chutí zasyčet v odpověď: Zalez, stará škeble. Stačí podobný incident s nějakou vzteklou nánou a mám celý den po náladě. Není to tím, že mi něco připomínají?

Knihu Zahořklá megera vydalo nakladatelství Jota

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení