Recenze: Knihy pro dospělé

Občanský průkaz

1 1 1 1 1 (1 hlas)
prukaz

Název knihy, Občanský průkaz (Paseka: Praha, 2006), jasně odkazuje ke kartičce, kterou dnes nosíme všichni u sebe. Ale dříve tomu bylo jinak, nebyla to kartička, nýbrž červená knížečka. A nyní, si otevřete občanku na straně třináct a natrhněte ji… Víte proč?



knihaPříběh party kluků začíná dnem předávání občanek roku 1966 a mapuje jejich zážitky následujících čtyřicet let. Humornou nadsázkou a barvitou popisností vypravuje hlavní hrdina Petr trampoty jeho party a blízkých přátel či nepřátel v době normalizace a chvíli po ní. Vše se točí především kolem doby 60. let, ale také kolem tématu lásky, pocitů viny, důstojnosti a konfrontace s autoritou.

Vypravěč popisuje zrůdnosti, jež tehdejší režim zaváděl a provozoval, a následky těchto činů na postavách. Důležité je vylíčení postojů hlavních hrdinů k tomuto režimu. Jejich tiché či hlasité, viditelné či neviditelné protesty. Tyto důležité události a činy se odehrávají v prostředí školy, domovů rodin, vězení. Autor rozvádí především ty části, které se soustředí na pobyt hlavních účastníků ve vězení. Objevují se i záporné postavy, které kříží cestu jak Petrovi (hlavní postava), tak ostatním účastníkům. Jednou z takových postav je Pavel Hora, který se vyjeví jako udavač. Z přátelství se stává nenávist. Pokud očekáváte šťastný konec, jste na omylu. Ono je totiž dokonce i dnes asi úplně zbytečné dovolávat se spravedlnosti. Jste překvapeni?

Příběh vyprávěný ich-formou je prokládán humornými básničkami nadějného básníka Aleše. Ty mají za cíl pobavit čtenáře, oživit vzpomínku na dobu, kdy sám čtenář podobné básně skládal nebo četl, ale také mapují dobu, kterou si někteří z nás prožili, a to bez cenzury. Nuže, posuďte sami:

Spolužačce

Nosit pětky denně domů
nemusí být zlozvykem,
zvláště přihlédnu-li k tomu,
že je nosíš pod trikem…

(Šabach, Petr: Občanský průkaz. Paseka: Praha, 2006, s. 27)

Motivy, které se často opakují, jsou v Šabachově díle typické, např. touha po svobodě a nezávislosti, touha po spravedlnosti, rovnoprávnosti, motiv revolty, společensko-politický kontext. Šabach se nezaobírá detaily, ale popisuje věcně s nadsázkou, vtipem, ale nechybí ani situace, kdy je potřeba na chvíli zvážnět. Dynamicky odvíjející se děj není zbytečně zadrháván detaily a popisy. Autor využívá líčení dramatických okamžiků, které jsou popsány opět energicky.

Tvůrce knihy Občanský průkaz, Petr Šabach, vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. V době normalizace vystřídal mnoho profesí. Byl hlídačem, inventurníkem nebo odborným referentem na Akademii výtvarných umění. Momentálně se věnuje své tvorbě a vyučování tvůrčího psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckého v Praze.

V jeho dílech často nacházíme téma dospívání a konfrontace vůči režimu nebo nespokojenost vůči němu (Šakalí léta, Občanský průkaz, Babičky, Opilé banány). Patrné jsou i autobiografické prvky, které využívá ve svých dílech. Jeho knihy oslovují mnoho generací – především ty, kteří režim prožívali podobně jako hrdinové knih, a také dnešní mladou generaci, která se chce s postupy tehdejšího režimu seznámit. Díla Petra Šabacha se v posledních letech stávají náměty pro tvorbu filmů. Tyto snímky, podobně jako knihy, jsou u diváků velmi oblíbené. Jedná se například o Šakalí léta, Pelíšky, Pupendo, U mě dobrý nebo o Občanský průkaz, který běžel v kinech v loňském roce.

Knihu Občanský průkaz vydalo nakladatelství Paseka

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení