Recenze: Knihy pro děti a mládež

Čím žije Homer Simpson

1 1 1 1 1 (5 hlasů)
il

Žlutého plešatého tlusťocha zná díky televiznímu seriálu u nás i ve světě téměř každý. Společně se zbytkem své rodinky nás už baví pěknou řádku let. Tvůrce dnes již kultovních postaviček Matt Groening dokázal nalézt takové vlastnosti, které jsou blízké a srozumitelné lidem téměř na celém světě, a přehledně je shrnul v knize Homerova kniha: Simpsonova knihovna moudrosti.


knihaKomika, nemá-li být zlá a pomlouvačná, musí vycházet z předpokladu, že se její příjemci dokážou zasmát sami sobě. Pokud takové tvrzení přijmeme, musíme se vážně zamyslet nad důvodem, proč se smějeme Homeru Simpsonovi. Nikdo z nás se mu přece podobat nechce, možná se podobá tomu tlustému sousedovi z třetího patra. Nebo tomu ťulpasovi, co má tak pěknou ženskou! Jak s ním může vůbec být? Smějeme se Homerovým vylomeninám a čas od času nás znejistí mihotavá myšlenka. Podobně jsme se někdy zachovali nebo alespoň jsme podobně uvažovali. Matt Groening po nikom nechce, aby zpytoval svědomí, chce pobavit, a to se mu dokonale daří.

V Homerově knize servíruje tvůrce čtenáři hlavu rodiny Simpsonů jako pod drobnohledem. Představuje Homerovy zvyky, vypadající spíš jako zlozvyky, i objekty jeho poživačnosti a pyramidální lenosti, jeho kamarády rekrutující se především z řad štamgastů baru U Očka, i práci v atomové elektrárně pana Burnse. Vše je zdrojem groteskních situací, ve všem nacházíme, jak jsem již předeslal, alespoň malé částečky sebe sama.

Kniha příznivce Simpsonů nijak nepřekvapí. Matt Groening si zachovává stále stejný standard. Kresba je stejná, jakou známe z televizního seriálu a komiksů. Protože jde o jakési shrnutí, všechny důvěrně známe. Přesto si autor alespoň na některých stránkách dovolí se svou postavou pohrávat a experimentovat. Můžeme se pobavit pohledem na šestnáct Homerových mutací, či na tucet vlasových variací. I v těchto případech je pro ocenění humoru mít určité znalosti, aby čtenář pochopil Homera z černé laguny či znal kulturu šedesátých a sedmdesátých let. Není však potřeba obávat se, že by děti, pro něž jsou podobné informace pouze nekonečnou nudou, nedokázaly vnímat jiné aspekty Groeningova humoru, který zabírá opravdu široké spektrum.

Z podstaty knihy vyplývá, že není možné očekávat děj, nejde totiž v pravém slova smyslu o komiks. Dílo musíme akceptovat spíše jako doplněk k fenoménu Simpsonovi, některým čtenářům, zvláště těm ostříleným, se může zdát, že vše, co najde v Homerově knize, už tady bylo. Méně zkušení v ní naleznou mnoho neznámých informací a ty určitě ocení a rádi se jimi nechají pobavit.

Homerova kniha může představovat vítaný dárek pod stromeček. Pokud se vše podaří podle plánů nakladatelství Jota, do Vánoc se v nabídce objeví ještě dva další tituly věnující se podrobně členům Simpsonovic rodinky, pokud chceme udělat svým ratolestem radost, uvažte možnost, že je překvapíte celou sérií. Je však dost pravděpodobné, že šťastným obdarovaný nebude ratolest, fenomén Simpsonovi je totiž populární napříč všemi generacemi.

GROENING, Matt. Homerova kniha: Simpsonova knihovna moudrosti. 1. vyd. Brno: Jota, 2014, 96 s. ISBN 978-80-7462-463-6.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení