Recenze: Knihy pro děti a mládež

Případ podezřelých trhovců

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Série Čtyři a půl kamaráda se na pultech českých knihkupců už nějaký ten pátek objevuje. Obsahuje několik dílů – autorem všech je Joachim Friedrich – a nejnovějším přírůstkem je díl nesoucí název Čtyři a půl kamaráda a špion v sukních. Podobně jako zbývající díly edice i tento vyšel v nakladatelství BB/art.


knihaCelá kniha začíná zdánlivě obyčejně: ředitel školy, kterou hrdinové navštěvují, slaví narozeniny a oni byli třídním učitelem vybráni, aby obstarali nějaký vhodný dárek. Ale co by to mělo být? Nic z toho, na co kamarádi narazí, se jim nezamlouvá, a tak jako poslední možnost zkouší trh na náměstí. Kalle vidí zločin na každém rohu, takže nemůže být divu, když mu prodejci oblečení přijdou podezřelí. Možná ani není tak moc mimo mísu – copak není divné potkat na trhu značkové oblečení? Navíc nejnovější kousky, které se tu dají sehnat za zlomek běžné ceny? To není samo sebou a všichni kamarádi to vědí. Další okolnosti jim jen jejich podezření potvrdí.

Jako obvykle jde o dobrodružně-detektivní příběh pro dětské čtenáře, jehož hlavními hrdiny jsou čtyři kamarádi Kalle, Ferda, Štefka a Ředkvička. Zbývajícím – půltým – členem Kallovy detektivní kanceláře je jejich voříšek Sedmikrásek. Pes má polovinu ucha, mezerou mezi zuby píská, když ho něco zaujme, nebo rozruší, a navíc je dokonale nevychovatelný. Někdo to omlouvá jeho genialitou, ale většina si myslí, že je to pravý opak inteligentního zvířete.

Po jedné příhodě si však i tento psí „krasavec“ najde svého příznivce. Je jím manžel učitelky tělocviku, který by si – kdyby mu to žena dovolila – rád hrál s dětmi na detektivy. Takhle jim dá alespoň kontakt na svého strýčka policajta a majitele cvičáku a zajistí Sedmikráskovi výcvik. Nutno zdůraznit, že není příliš úspěšný. Čtyři kamarádi se snaží s policií navázat spolupráci a čtenář si může snadno spočítat, jak to asi dopadne. Zároveň se objevují postavy učitelů i samotného ředitele, ale také dalších členů policejního sboru. Aby toho nebylo málo, hrdinové se všude setkávají s těmi podezřelými trhovci a děj začíná mít spád.

Samotné kulisy se nijak dramaticky nemění; stručně by se daly shrnout do jedné věty: dva cvičáky, jedno město, jedna škola, jeden trh a jedna opuštěná továrna. Na první pohled to nezní nijak originálně a ani to u čtenáře nevzbuzuje pocit, že by se na takovém místě mohlo odehrát nějaké dobrodružství, při kterém by všem zúčastněným mohlo jít i o život. Joachim Friedrich však svoje čtenáře nezklame ani tentokrát.

Ukázka z knihy:

„Kallova detektivní kancelář!“ zvolal Kalle. „Nejste pan Bareš?“
„To jistojistě jsem,“ zamručel obr a s nepatrným úsměvem dodal: „Tak detektivové, jo.“
„Váš synovec nám vyprávěl, že jste u policie,“ sypal ze sebe dál Kalle a oči mu při tom zářily.
„To že říkal?“ broukl jen pan Bareš.
„Ano! A proto jsem se vás chtěl zeptat, zda bychom nemohli nějak spolupracovat.“
(…)
„Budeme spolupracovat. Na to se spolehni. Nemá to však nic společného s policií nebo detektivní kanceláří, ale s vaším psem.“
(FRIEDRICH, Joachim. Čtyři a půl kamaráda a špion v sukních. Praha: BB/art, 2013. s. 42–43.)

Knihu Čtyři a půl kamaráda a špion v sukních vydalo nakladatelství BB/art

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení