Recenze: Odborná literatura

Recenze: Adam Levinovitz – Výstraha: Lži a mýty o tom, co jíme.

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Americký profesor religionistiky Adam Levinovitz se mimo svůj primární obor, tedy náboženství, zabývá také zdravou výživou a vyváženou stravou. A právě tímto tématem se zabývá také ve své knize, kterou nazval Výstraha: Lži a mýty o tom, co jíme s podtitulem Pravda o soli, cukru, tuku a především o lepku.


knihaA obsah knihy naprosto odpovídá jejímu názvu. Autor publikaci rozdělil na několik kapitol podle jednotlivých mytizovaných potravin.

V první části se věnuje démonu stravování, o kterém se debatovalo přibližně před dvaceti až třiceti lety. Tím je MSG, neboli glutaman sodný, který se přidával snad do všeho. V dalších kapitolách se pak Levinovitz postupně zabývá lepkem, tuky, cukry a solí. U každé zde vyjmenované složky potravy pak poukazuje na to, jak je společností mytizovaná jen proto, aby korporace věnující se prodeji léčiv a podobných přípravků vydělaly zase o něco větší peníze.

Reklamy a rádoby vědecké studie se vetřou do podvědomí konzumenta, ten uposlechne jejich rady a přestane jíst některou potravinu. Anebo si vsugeruje, že je na ni alergický nebo že mu jinak nevyhovuje. A už je ruka v rukávě a peníze se jen sypou.

Celá moderní společnost se točí kolem konzumních záležitostí. Reklamy na nás chrlí nejprve nespočet spotů nabízejících různá jídla, dobroty a další pokušení, aby k nám vzápětí vyslala podnět k tomu, abychom se změnili, abychom méně a zdravěji jedli a kupovali si hubnoucí přípravky a stroje, které za nás samy cvičí. Mainstream obyčejné lidi tlačí do utrácení peněz za to, aby se stali „lepšími“, vnucuje nám zkreslenou představu o dokonalých tělech a samozřejmě se na tom vydělávají obrovské peníze. A přitom by vše šlo vyřešit úplně jinak. Stačila by střídmost, ale k té si musí každý člověk pomoct sám.

Lidé vždy sami sobě namluví, že jim některá potravina nebo její složka nedělá dobře, přesvědčí svou psychiku, že je to pravda, a tělo na to začne reagovat tak, že danou potravinu opravdu začne odmítat. Samozřejmě to není správné ani zdravé, člověk by měl jíst přiměřeně, vyváženě a všechno. A právě to je poselství knihy Adama Levinovitze. Podle něj pro zdravého člověka neexistuje žádná potravina nebo její složka, která by mu mohla nějak ublížit. Stačí jen u jídla přemýšlet a věnovat mu nějaký čas. Nebezpečné jsou podle autora spíše diety, kterých je všude přehršel a vnucují se lidem tím, že se je snaží přesvědčit o své stoprocentní účinnosti a prospěšnosti pro lidský organismus, ale většinou si jimi jen ublížíme a kýženého výsledku buď nedosáhneme vůbec, nebo jen na krátký čas.

Krédem knihy Výstraha: Lži a mýty o tom, co jíme s podtitulem Pravda o soli, cukru, tuku a především o lepku by mohlo být „všeho s mírou“. Já k tomu přidám ještě to, že pokud se člověk stravuje vyváženě a také se pravidelně věnuje fyzické aktivitě, bude sám se sebou spokojený a také bude daleko zdravější.

Člověku, který se zajímá o své zdraví rozumně a nedává prostor k tomu, aby byl „oblbnut“ korporacemi, tato kniha sice nepřináší žádné převratné myšlenky, ale protože je takových lidí u nás i po celém světě stále velice málo, je potřeba právě takovýchto knih, aby si lidé uvědomili, že zbytečně přehánějí a že by se mohli mít díky malým změnám úplně jinak. A i proto kniha určitě stojí za přečtení.

LEVINOVITZ, Adam. Výstraha: Lži a mýty o tom, co jíme. Pravda o soli, cukru, tuku a především o lepku. Vyd. 1. Praha: Grada, 2015, 273 s. ISBN 978-80-247-5688-2.

 

Doporučujeme

Aktuality

  • Partonyma – nová čísla časopisu ke stažení a o připravované antologii

    Literární časopis Partonyma, založený v roce 2012, prochází již od závěru minulého roku řadou proměn. Poslední dvě čísla vyšla v menším formátu a celkově novém designu, což ovšem není nejpodstatnější změnou. Tato tzv. „černá řada“ (podle nové podoby obálky) je nyní, kromě klasické tištěné verze, uvolněna ke stažení ve formátu PDF zcela zdarma. Jedná se o dvojčíslo 19 - 20 na téma Umění zločinu / Zločinné umění a o dvojčíslo 21 – 22 na téma Meze textu / Meze prostoru.

    Číst dál...  
  • V šestém ročníku Ceny Česká kniha zvítězil Jiří Hájíček

    Závěrečná tisková zpráva šestého ročníku Ceny česká kniha, která oficiálně oznamuje vítěze, je již k dispozici. V následujících odstavcích si ji můžete přečíst.

    Číst dál...  

Doporučujeme

Nové komentáře

Soutěž

  • Soutěž o knihu Harry Potter a Kámen mudrců

    Ode dneška soutěžíme o knihu Harry Potter a Kámen mudrců z nakladatelství Albatros. Pokud správně zodpovíte tři jednoduché soutěžní otázky a usměje-li se na vás štěstí při závěrečném losování, kniha bude vaše.

    Číst dál...

Z čtenářského deníku

  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  
  • Biblický příběh, který se odehrává na americkém venkově

    John Steinbeck se narodil roku 1902 v Kalifornii. Vystřídal mnoho různých profesí a získané zkušenosti potom uplatňoval ve svých knihách. Patřil k autorům takzvané ztracené generace zažil první světovou válku a ve svých dílech popisuje bídu, které byl svědkem. Vyzdvihuje krásu kalifornské krajiny a sílu lidského ducha, naopak silně kritizuje násilí, zákeřnost a vypočítavost. Získal Pulitzerovu cenu i Nobelovu cenu za literaturu. Mezi jeho nejznámější knihy patří Hrozny hněvu, O myších a lidech, Pláň Tortilla a právě Na východ od ráje

    Číst dál...  

Přihlášení