Recenze: Odborná literatura

Recenze: Adam Levinovitz – Výstraha: Lži a mýty o tom, co jíme.

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Americký profesor religionistiky Adam Levinovitz se mimo svůj primární obor, tedy náboženství, zabývá také zdravou výživou a vyváženou stravou. A právě tímto tématem se zabývá také ve své knize, kterou nazval Výstraha: Lži a mýty o tom, co jíme s podtitulem Pravda o soli, cukru, tuku a především o lepku.


knihaA obsah knihy naprosto odpovídá jejímu názvu. Autor publikaci rozdělil na několik kapitol podle jednotlivých mytizovaných potravin.

V první části se věnuje démonu stravování, o kterém se debatovalo přibližně před dvaceti až třiceti lety. Tím je MSG, neboli glutaman sodný, který se přidával snad do všeho. V dalších kapitolách se pak Levinovitz postupně zabývá lepkem, tuky, cukry a solí. U každé zde vyjmenované složky potravy pak poukazuje na to, jak je společností mytizovaná jen proto, aby korporace věnující se prodeji léčiv a podobných přípravků vydělaly zase o něco větší peníze.

Reklamy a rádoby vědecké studie se vetřou do podvědomí konzumenta, ten uposlechne jejich rady a přestane jíst některou potravinu. Anebo si vsugeruje, že je na ni alergický nebo že mu jinak nevyhovuje. A už je ruka v rukávě a peníze se jen sypou.

Celá moderní společnost se točí kolem konzumních záležitostí. Reklamy na nás chrlí nejprve nespočet spotů nabízejících různá jídla, dobroty a další pokušení, aby k nám vzápětí vyslala podnět k tomu, abychom se změnili, abychom méně a zdravěji jedli a kupovali si hubnoucí přípravky a stroje, které za nás samy cvičí. Mainstream obyčejné lidi tlačí do utrácení peněz za to, aby se stali „lepšími“, vnucuje nám zkreslenou představu o dokonalých tělech a samozřejmě se na tom vydělávají obrovské peníze. A přitom by vše šlo vyřešit úplně jinak. Stačila by střídmost, ale k té si musí každý člověk pomoct sám.

Lidé vždy sami sobě namluví, že jim některá potravina nebo její složka nedělá dobře, přesvědčí svou psychiku, že je to pravda, a tělo na to začne reagovat tak, že danou potravinu opravdu začne odmítat. Samozřejmě to není správné ani zdravé, člověk by měl jíst přiměřeně, vyváženě a všechno. A právě to je poselství knihy Adama Levinovitze. Podle něj pro zdravého člověka neexistuje žádná potravina nebo její složka, která by mu mohla nějak ublížit. Stačí jen u jídla přemýšlet a věnovat mu nějaký čas. Nebezpečné jsou podle autora spíše diety, kterých je všude přehršel a vnucují se lidem tím, že se je snaží přesvědčit o své stoprocentní účinnosti a prospěšnosti pro lidský organismus, ale většinou si jimi jen ublížíme a kýženého výsledku buď nedosáhneme vůbec, nebo jen na krátký čas.

Krédem knihy Výstraha: Lži a mýty o tom, co jíme s podtitulem Pravda o soli, cukru, tuku a především o lepku by mohlo být „všeho s mírou“. Já k tomu přidám ještě to, že pokud se člověk stravuje vyváženě a také se pravidelně věnuje fyzické aktivitě, bude sám se sebou spokojený a také bude daleko zdravější.

Člověku, který se zajímá o své zdraví rozumně a nedává prostor k tomu, aby byl „oblbnut“ korporacemi, tato kniha sice nepřináší žádné převratné myšlenky, ale protože je takových lidí u nás i po celém světě stále velice málo, je potřeba právě takovýchto knih, aby si lidé uvědomili, že zbytečně přehánějí a že by se mohli mít díky malým změnám úplně jinak. A i proto kniha určitě stojí za přečtení.

LEVINOVITZ, Adam. Výstraha: Lži a mýty o tom, co jíme. Pravda o soli, cukru, tuku a především o lepku. Vyd. 1. Praha: Grada, 2015, 273 s. ISBN 978-80-247-5688-2.

 

Soutěže

Aktuality

  • Kniha ti sluší 2018: Světový (tý)den knihy a autorských práv se bude slavit v knihkupectvích i knihovnách, zapojí se řada autorů i nakladatelů

    Další ročník osvětové kampaně Svazu českých knihkupců a nakladatelů Kniha ti sluší podporující českou knižní kulturu se blíží – od 23. do 29. dubna se bude slavit v knihkupectvích i knihovnách po celé České republice. Zapojí se do něj celá řada autorů i nakladatelů. Jedním z letošních témat je ochrana autorských práv. Pro všechny příznivce knížek a čtení je připraven dárek v podobě slevového kupónu na knihy, který bude během trvání kampaně uplatnitelný ve všech spřízněných knihkupectvích. SČKN připravilo také soutěž pro třídní kolektivy ze základních škol, kterou společně s dětskými autory Janou Klimentovou, Hynkem Klimkem a Tomášem Němečkem vyhlásí 23. dubna od 10.00 v Paláci knih Luxor. Tváří letošního ročníku se stal oblíbený youtuber Kovy.

    Číst dál...  
  • HumbookFest zveřejnil první zahraniční hvězdu

    Sara Raaschová je prvním zahraničním hostem literárního festivalu pro mladé HumbookFestu. Podpis od autorky série Sníh nebo popel si můžete přijít vyzvednout 6. října 2018 do Kongresového centra v Praze.

    Číst dál...  

Doporučujeme

Nové komentáře

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení