Recenze: Odborná literatura

Recenze: Melissa Joulwan – Dobře živeni: paleorecepty pro lidi, kteří rádi jedí

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Známe to všichni. Uhonění, uspěchaní dorazíme pozdě večer domů a máme hlad. Ale ne jen hlad, ale HLAD. A vezmeme si to první, co nám padne pod ruku – pizzu, zmrzlinu nebo něco podobně nezdravého. Jenže prospívá to našemu tělu? Ale co jiného by se dalo rychle a jednoduše připravit k snědku, abychom si výborně pochutnali a dodali svému tělu ty správné živiny? Poradí vám kuchařka Dobře živeni od Melissy Joulwanové, zastánkyně paleo stravy, která vás naučí připravovat výživné jídlo pro vaše tělo i duši a pro důležité lidi ve vašem životě.



knihaAmeričanka Melissa Joulwanová si pro čtenáře připravila kuchařku, která naučí vařit opravdové jídlo z jednoduchých a čerstvých surovin vymyšlené tak, aby byli strávníci zdravější. Kniha předkládá recepty na jídla z různých koutů světa, která zavání příslibem dálek a lahodného zážitku. Čtenáři zde naleznou řadu návodů na přípravu ovoce, zeleniny a salátů, masa a omáček a koření, aby nikdy nezavládla na talíři nuda. Příprava je snadná a mnohdy i velmi rychlá. Recepty vznikaly v obyčejné kuchyni se stejnými základními nástroji a vybavením, jaké může mít k dispozici úplně každý.

Melissa Joulwanová popisuje svůj příběh baculaté dívky, která ke zdraví a sebevědomí došla prostřednictvím kvalitního stravování a cvičení. Odhaluje, jak bojovala s emočním jezením, podsaditou postavou a alergií. A především, jak se všech problémů zbavila a vytvořila si láskyplný vztah ke svému tělu, které využívá dobré potraviny jako palivo. Naučila si užívat každého sousta, protože jak sama podotýká, jídlo chutná o moc líp, když si ho vychutnáte, než když po něm následují výčitky. A to chce předat všem svým čtenářům.

Někdo by si možná řekl, že zásady popisované v kuchařce jsou příliš striktní. Autorka se vyhýbá průmyslově zpracovaným potravinám, obilovinám, luštěninám, sóje, cukru, mléčným výrobkům, alkoholu i rostlinným olejům. Kdo však už přečetl knihu Jídlo na prvním místě, na kterou autorka odkazuje, chápe její zásady. I mě tato kniha silně ovlivnila. Nikdy bych nevěřila, jak výrazné účinky může mít skladba jídelníčku na můj organismus, zdraví a taky překvapivě náladu. Řada potravin je při zásadách popisovaných v obou knihách vyřazena z jídelníčku proto, že zvyšuje hladinu cukru v krvi, způsobuje systémové záněty v těle nebo obojí. A po přečtení těchto dvou knih je možné, že se vaším nejoblíbenějším pokrmem rychle stane maso se zeleninou. I mně se to přihodilo.

Kuchařka je psána s opravdovým zápalem a láskou ke zdravému stravování. Ten pocit dýchá z každé stránky, která je laděna v sympatickém paleo designu. Navíc ve které jiné kuchařce najdete obrázek dinosaura, dokonce dvou? Kniha má pestrou grafiku, dobré členění a kvalitní fotografie jídel, nad kterými se sbíhají sliny. Jediné mínus ve zpracování pro mě představuje měkká vazba. Naleznete zde i seznam potřebného kuchyňského vybavení a prostor na poznámky u každého z receptů. Autorka totiž vyzývá čtenáře k experimentování s jídlem a využívání představivosti, a to prostřednictvím hry: Jak by to šlo jinak? A občas ke všemu přihodí trefné a vtipné příhody ze života, jako když na straně sedmnáct vysvětluje rozdíl mezi vařením a přípravou večeře.

Na konci knihy čtenáři naleznou i milý medailonek všech, kteří se na vzniku kuchařky podíleli. Pochválila bych i poznámky překladatele, který pohotově radí, čím nahradit suroviny (kokosový nektar), které nejsou v ČR snadno k sehnání. Dále je užitečný seznam obchodů s kvalitními potravinami v České republice, který se nachází na úplném konci knihy v sekci zdroje.

Při procházení receptů a jejich zkoušení mě napadalo, že je podivuhodné, jak mě honí mlsná při pohledu na zdravá a kvalitní jídla. Mými oblíbenými jídly se staly pesto z bazalky a vlašských ořechů, masový koláč Meatza, citrusové Carnitas, opečená mrkev na římském kmínu a lesní plody s kokosovou šlehačkou. A jaká budou ta vaše?

Joulwanová, Melissa. Dobře živeni: paleorecepty pro lidi, kteří rádi jedí. Vyd. 1. Brno, Jan Melvil Publishing, 2014, 176 s. ISBN 978-80-87270-90-5

 

Doporučujeme

Aktuality

  • Partonyma – nová čísla časopisu ke stažení a o připravované antologii

    Literární časopis Partonyma, založený v roce 2012, prochází již od závěru minulého roku řadou proměn. Poslední dvě čísla vyšla v menším formátu a celkově novém designu, což ovšem není nejpodstatnější změnou. Tato tzv. „černá řada“ (podle nové podoby obálky) je nyní, kromě klasické tištěné verze, uvolněna ke stažení ve formátu PDF zcela zdarma. Jedná se o dvojčíslo 19 - 20 na téma Umění zločinu / Zločinné umění a o dvojčíslo 21 – 22 na téma Meze textu / Meze prostoru.

    Číst dál...  
  • V šestém ročníku Ceny Česká kniha zvítězil Jiří Hájíček

    Závěrečná tisková zpráva šestého ročníku Ceny česká kniha, která oficiálně oznamuje vítěze, je již k dispozici. V následujících odstavcích si ji můžete přečíst.

    Číst dál...  

Doporučujeme

Nové komentáře

Soutěž

  • Soutěž o knihu Hlavně to nikomu neříkej

    Ode dneška soutěžíme o knihu Hlavně to nikomu neříkej z nakladatelství Slovart. Pokud správně zodpovíte tři jednoduché soutěžní otázky a usměje-li se na vás štěstí při závěrečném losování, kniha bude vaše.

    Číst dál...

Z čtenářského deníku

  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  
  • Biblický příběh, který se odehrává na americkém venkově

    John Steinbeck se narodil roku 1902 v Kalifornii. Vystřídal mnoho různých profesí a získané zkušenosti potom uplatňoval ve svých knihách. Patřil k autorům takzvané ztracené generace zažil první světovou válku a ve svých dílech popisuje bídu, které byl svědkem. Vyzdvihuje krásu kalifornské krajiny a sílu lidského ducha, naopak silně kritizuje násilí, zákeřnost a vypočítavost. Získal Pulitzerovu cenu i Nobelovu cenu za literaturu. Mezi jeho nejznámější knihy patří Hrozny hněvu, O myších a lidech, Pláň Tortilla a právě Na východ od ráje

    Číst dál...  

Přihlášení