Recenze: Odborná literatura

Kuchařka pro Chocoholiky

1 1 1 1 1 (13 hlasů)
cukrovi

Každý, kdo má rád čokoládu, jistě ocení kuchařku Lahodná čokoláda, která obsahuje recepty věnující se právě této ingredienci. Na své si přijdou milovníci lehkých moučníků, krémových dortů i lahodných čokoládových nápojů.

 

knihaJiž ve chvíli, kdy vezmete knihu do ruky, bude potěšeno vaše oko. Obálka, na níž je dovedně vyobrazená čokoláda, láká člověka k tomu, aby něco vytvořil. S úžasným přebalem ladí zlatá mašle, kterou je převázaná celá kniha.

Publikace v úvodu seznamuje čtenáře s historií čokolády. Cesta této lahůdky byla trnitá a ke svému strávníkovi se dostala díky Kryštofu Kolumbovi. Nejdříve v podobě kakaových bobů, pak v podobě dodnes oblíbeného horkého nápoje, jež v Anglii konkuroval kávě v právě zavedených kavárnách, až se konečně v 19. století surovina změnila v takovou čokoládu, jakou dnes milují všichni po celém světě.

Po úvodu se nachází tipy, jak s čokoládou při vaření zacházet, například jak dosáhnout dokonalých štěpin, hoblin nebo jak vykouzlit skvělé lístečky, jež doladí dokonalý vzhled moučníku. Následně jsou recepty rozdělené v kapitolách, které se vždy věnují určitému druhu moučníků. První kapitola Moučníky a dorty obsahuje recepty od jednoduchých koláčů až po složitější moučníky vyžadující několikahodinovou přípravu. Následují kapitoly Teplé dezerty, Studené dezerty, Zákusky a sušenky a Cukroví a nápoje. Na začátku každé z nich je napsaný úvod lákající čtenáře k tomu, co obsahují. Na konci knihy se pak nachází Abecední seznam receptů pro lepší orientaci.

Recepty v této publikaci jsou doprovázeny barevnými fotografiemi ilustrujícími daný výtvor. Takže si každý čtenář může snadno představit, jak by měl jeho moučník v průběhu přípravy i na jejím konci vypadat.

Myslím si, že každý, kdo má rád čokoládu, si přijde na své. Každý z receptů je něčím jedinečný, od lehkých koláčů přes krémové dorty po různé zmrzliny. A vím, o čem mluvím, protože abych svým čtenářům mohla knihu dostatečně představit, vyzkoušela jsem z ní dva recepty, a to Dort s pomerančovou příchutí a Vánoční roládu. Oba recepty patří mezi ty, které jsou náročnější na přípravu. Člověk jim musí věnovat čas a pozornost, ale výsledek stojí za to. Oba moučníky vypadaly velice dobře a chutnaly ještě lépe. První zmíněný dokonale snoubí chuť čokolády a pomerančové šťávy, tento recept bych doporučila těm, kteří mají raději exotické příchutě a sušší korpus. Ten druhý je pak jako stvořený pro milovníky krémových dortů. Čokoládový korpus plněný lahodným krémem s kapkou rumu jistě potěší jeho chuťové buňky.

Knihu můžu vřele doporučit všem, kdo rádi pečou a mají rádi čokoládu. Pokaždé, když budete chtít něco tvořit, najdete zde inspiraci. A zajisté vždy vytvoříte ty nejúžasnější moučníky, díky kterým si u vás budou návštěvy kliku podávat, jelikož jim neodolají.

Lahodná čokoláda: jednoduché recepty na čokoládové dezerty. 2. české vyd. Praha: Slovart, 2013, 256 s. ISBN 978-80-7391-738-8.

 

Komentáře   

 
Iveta
+1 Odp.: Kuchařka pro Chocoholiky Iveta 2014-04-16 14:36
Dobrý den, paní Tereza napsala na tuto krásnou knihu vynikající recenzi a nelze, než jen souhlasit. V této knize je plno hezkých receptů a obrázků, takže toto vše úplně láká si knihu koupit a péct podle ní. Jsou tam recepty, kde není ani zapotřebí toliko ingrediencí, takže z tohoto důvodu jsem uvítala knihu já.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 

Aktuality

  • Prosincová Pevnost ve znamení Star Wars

    Opět nastal ten správný čas a na pultech trafik se objevil další díl fantasy a sci-fi časopisu Pevnost. Venku už se značně ochladilo, proto si ho vezměte k hořícímu krbu a při jeho čtení se trošku zahřejte. I když některá jeho témata jsou lehce mrazivá. Na co se můžete těšit?

    Číst dál...  
  • Zvláštní literární večer Michela Fabera

    Nakladatelství KNIHA ZLIN ve spolupráci s literární agenturou ULITA připravilo u příležitosti návštěvy Michela Fabera v Praze literární večer spojený se křtem jeho nejnovějšího díla –  Knihy zvláštních nových věcí. Předpokládám, že autora není potřeba příliš představovat, asi stačí zmínit, že mu v roce 2014 vyšel v České republice monumentální román Kvítek karmínový a bílý, zachycující viktoriánskou Anglii v příběhu chytré londýnské prostitutky Sugar. 

    Číst dál...  

Doporučujeme

icon 10x10px eKNIHOVNA.cz – knihy, noviny, časopisy 24 hodin denně.
icon 10x10px KURZY ANGLIČTINY Navštivte ukázkovou hodinu zdarma!

Nové komentáře

Doporučujeme

icon 10x10px Atraktivní práce pro všechny, kteří si věří.
icon 10x10px SMS zdarma do všech sítí.

Soutěž

  • Soutěž o knihu Pohádkové nápady pro malé kutily a kuchtíky

    Ode dneška soutěžíme o knihu Pohádkové nápady pro malé kutily a kuchtíky z nakladatelství CPress. Pokud správně zodpovíte tři jednoduché soutěžní otázky a usměje-li se na vás štěstí při závěrečném losování, kniha bude vaše.

    Číst dál...

Z čtenářského deníku

  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  
  • Biblický příběh, který se odehrává na americkém venkově

    John Steinbeck se narodil roku 1902 v Kalifornii. Vystřídal mnoho různých profesí a získané zkušenosti potom uplatňoval ve svých knihách. Patřil k autorům takzvané ztracené generace zažil první světovou válku a ve svých dílech popisuje bídu, které byl svědkem. Vyzdvihuje krásu kalifornské krajiny a sílu lidského ducha, naopak silně kritizuje násilí, zákeřnost a vypočítavost. Získal Pulitzerovu cenu i Nobelovu cenu za literaturu. Mezi jeho nejznámější knihy patří Hrozny hněvu, O myších a lidech, Pláň Tortilla a právě Na východ od ráje

    Číst dál...  

Přihlášení