Recenze: Odborná literatura

Jak začít běhat a udržet si motivaci

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Pro všechny, kteří se chtějí oddat běhu, je tu nová běžecká kniha Začni běhat - Jak začít, udržet si motivaci a dosáhnout co nejlepších výsledků od Matta Robertse, předního britského osobního trenéra a úspěšného autora knih o aktivním životním stylu. Knihu vydalo nakladatelství Slovart.


knihaBěh je na celém světě nejoblíbenější formou cvičení a počet účastníků běžeckých závodů každým rokem obrovsky stoupá. Tato kniha je určena pro všechny začátečníky, ale i pro pokročilejší, kteří si chtějí udržet motivaci stále chodit běhat.

Osobní trenér hvězd a bývalý světový sprinter Matt Roberts přináší v nové knize veškeré základy, od dobré běžecké techniky přes stanovení cílů a motivací až po plány, přípravu a rady ohledně častých poranění a namožení.

Kniha je rozdělena do pěti kapitol: Začínáme, Běháme, Tréninkové plány, Na dráze a Posilovací cvičení.

V kapitole Začínáme se dočtete o stručné historii moderního běhu, o fyziologii běhu, mechanice běhu či o technice dýchání. Dozvíte se, jaké běžecké boty zvolit či jaký si pořídit měřič tepové frekvence.

V kapitole Běháme si povíte něco o rozcvičce a relaxaci. Naleznete zde cvičení na zvýšení pohyblivosti. Řeč přijde i na stravu a pitný režim. Dozvíte se, jaké zranění z běhu vám hrozí. Dále zde najdete ukázky cvičení s pěnovým válcem.

Kapitola Tréninkové plány přináší pět plánů pro běh na pět kilometrů, deset kilometrů, půlmaraton, maraton a ultramaraton. Pro pěti a desetikilometrovou vzdálenost byly sestaveny dva plány. Jeden postup pro běžce, kteří na některé z těchto vzdáleností začínají a další pro zkušenější běžce, kteří se na těchto tratích pokoušejí o dosažení osobního rekordu. Pro půlmaraton i maraton byly sestaveny tři postupy – pro začátečníky, rychlý pro pokročilejší a rovněž jeden pro dosažení osobního rekordu. Naopak pro ultramaraton je zde postup jediný – určený pro zkušené běžce.

V každém plánu najdete týdenní tréninkový rozpis, který musíte splnit. Na jednotlivých stránkách je místo pro poznámky ohledně rychlostí, časů, tras či čehokoli jiného. Na okraji tréninkových plánů naleznete i rady různých osobností, které běhají.

Kapitola Na dráze vám ukáže, jak můžete potrénovat techniku běhu a zvláště pak můžete zapracovat na své rychlosti. Dozvíte se, co je to fartlek, jak na běh na aerobním prahu, rychlostní běh, intervalový trénink o maximální intenzitě i opakovaný trénink.

Závěrečná kapitola Posilovací cvičení nabízí cviky na silový trénink, díky nimž si protáhnete všechny partie těla. Každý cvik přináší pokus cviku a dvě názorné fotografie, jak cvik provést.

V závěru knihy je slovník pojmů, v němž je například vysvětleno, co je to anaerobní cvičení, intervalový trénink či pronace. Na úplný závěr nechybí rejstřík.

Publikace podobná knize Začni běhat se nazývá Běhání. Jde o knihu Aleše Tvrzníka a Libora Soumara (Grada, 2012), která je sice menší, ale najdeme v ní téměř totožné kapitoly jako v knize Matta Robertse. Dočtete se v ní o běžecké anatomii, správné zdravé technice běhu, o běžeckých botách i správném oblečení na běh. Nechybí ani tréninkové programy a kapitola o přípravě na maraton. Řeč padne i na výživu a pitný režim a mnohé další. Kniha je levnější než publikace Začni běhat, a přesto jsou si knihy dost podobné. Čím se kniha Běhání odlišuje, je snad to, že je laděná do černobíla, kdežto Začni běhat má barevné fotografie. To však nijak nesnižuje její kvalitu. Obě publikace přináší řadu cviků, kniha Běhání nás navíc seznamuje s běžeckou abecedou. 

Matt Roberts je přední britský osobní trenér a úspěšný autor knih o aktivním životním stylu. Řídí mnoho projektů zaměřených na zvyšování kondice a výživu, mezi které patří čtyři exkluzivní, nejmodernějšími technologiemi vybavená osobní tréninková centra, cyklus osmi knih publikovaný ve více než dvaceti zemích, DVD s kondičním tréninkem a inteligentně navržená řada sportovních oděvů. Do jeho londýnského týmu v současnosti patří více než 70 osobních trenérů, instruktorů pilates, dietologů a fyzioterapeutů.

Matt je hlavní expert na fitness pro BBC Radio 1 a BBC Breakfast a pravidelně přispívá do The Daily Telegraph, Glamour a mnoha dalších časopisů.

ROBERTS, Matt. Začni běhat. Praha: Slovart, 2014, 192 s. ISBN 978-80-7391-803-3.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení