Recenze: Odborná literatura

Sladké tvoření

1 1 1 1 1 (5 hlasů)
cokolada

V poslední době se stalo zdobení dortů módní záležitostí, a to i díky velkému množství televizních pořadů, v nichž tvoří ti nejlepší světoví cukráři. Člověk tak má šanci nakouknout pod pokličku tajemstvím, která i z něj mohou udělat odborníka. Kniha Sladký design umožňuje něco podobného. Autorka Hanka Rawlings postupně učí svého čtenáře základním cukrářským technikám.

 

knihaTato publikace se nedá považovat pouze za obyčejnou kuchařku, i když se v ní recepty také nachází. Je to spíše příručka pomáhající začínajícím cukrářkám zorientovat se ve světě pečení. Kniha je rozdělena do několika částí a díky četným autorčiným zkušenostem v ní čtenář opravdu najde vše, co potřebuje znát, aby se mohl pustit do díla.

Za krásným poděkováním a úvodem se nachází první kapitola seznamující čtenáře se základními pomocníky, které by mohl při svém tvoření potřebovat. Na tento seznam pak volně navazuje část s recepty na korpusy, krémy a další cukrovinky. Tuto úvodní část pak uzavírá kapitola s názvem Základní techniky, jež krok za krokem seznamuje čtenáře s úkony, které se mu budou hodit u složitější tvorby.

V následujících kapitolách se vždy nachází tři recepty určené pro jednotlivé události, například kapitola Svatební den obsahuje postup na svatební dort, svatební cookies a cupcakes. Každý čtenář si tedy může zvolit, zda se pustí do tvorby všech tří cukrovinek, nebo začne od té nejjednodušší.

Kniha je zakončena praktickým slovníčkem pojmů, šablonami a také autorčinými tipy, kam vyrazit nakoupit potřebné suroviny.

Sladký design není kuchařkou, která by vás naučila dort na sto padesát různých způsobů, je to spíš příručka, která vám pomůže zorientovat se ve světě cukrářů a popostrčí vás k vlastní tvorbě. Tento fakt na knize oceňuji, autorka vám nevnucuje jen své nápady, ale podněcuje vaší fantazii a nabádá k tomu, abyste sami vytvořili nezapomenutelná díla, která budou ozdobou každé oslavy. Velice se mi také líbí autorčiny komentáře na začátcích jednotlivých kapitol. Jsou to texty, které se dají považovat až za umělecká díla a krásně navodí atmosféru nadcházející události popsané v dané kapitole.

Publikaci doporučuji všem, kteří mají blízko k pečení a rádi by se naučili něco nového, ale i těm, kteří s pečením teprve začínají a potřebují podat pomocnou ruku. Jasné instrukce a doprovodné publikace spolu s autorčinými osobními zkušenostmi jsou tím pravým ořechovým na vaší cestě stát se opěvovaným cukrářem ve svém okolí.

Ukázka z knihy:
„Všechny projekty v knize jsou víc než jen krásné. Radost udělají i vašim chuťovým buňkám. Stejně jako malíř nejprve připraví rám a plátno, i vás čeká před zdobením neméně důležitá přípravná fáze. Dezerty tak budou nejen krásné, ale i lahodné. Místo rámu poslouží vláčný korpus se sirupem. Dokonalé vypnutí plátna nahradí hladká vrstva ganache. Ke štětcům a barvám přidáme trezírovací sáček s krémem a bílkovou polevou.“
(RAWLINGS, Hanka. Sladký design: Pečení a zdobení s Hankou Rawlings. Vyd. 1. Praha: Smart Press, 2013. ISBN 978-80-87049-60-0.)

Knihu Sladký design vydalo nakladatelství SmartPress

Komentáře   

 
tanga-rada
0 Pečení a zdobenítanga-rada 2014-02-13 20:34
Pečení a zdobení u nás doma vydrží maximálně dva dny :-)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 

Soutěže

Aktuality

  • Bohatý komiksový program přilákal na Svět knihy rekordní počet návštěvníků

    Veletrh Svět knihy se letos nesl ve znamení komiksu, a i díky bohatému programu, který připravili komiksoví nakladatelé, přilákal rekordních 46 000 návštěvníků. „Tohle spojení prostě zafungovalo. Připravili jsme akce, přednášky a spousty novinek, sotva jsme stíhali stánek zásobovat,“ říká Jiří Pavlovský z největšího komiksového nakladatelství CREW. „Vznikaly i spontánní srazy komiksových fanoušků a na naprosté většině našich akcí bylo plno.“

    Číst dál...  
  • Román Hana Aleny Mornštajnové ovládl 7. ročník České knihy

    Poprvé v sedmileté historii České knihy obdržel obě její ceny jeden autor. Odborná i studentská porota se ve svých verdiktech výjimečně shodly a za nejlepší titul sedmého ročníku vyhlásily román Hana Aleny Mornštajnové. V příběhu odehrávajícím se v provinčním moravském městě se proplétají malé dějiny s těmi velkými a je v něm reflektována nejtragičtější etapa 20. století: holocaust.

    Číst dál...  

Doporučujeme

Nové komentáře

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení