Recenze: Odborná literatura

Zeleninové menu od Ihnačáka

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Dříve než si stihneme prohlédnout samotné recepty v nové knize Marcela Ihnačáka – Zelenina, moje láska, nás ohromí výčet úspěchů a vybraných bodů z kariéry tohoto kuchaře. Jeho pokrmy jedli prezidenti i filmové hvězdy, stal se zástupcem šéfkuchaře v jedné z restaurací Jamieho Olivera, založil v Bratislavě luxusní restauraci Liviano a zanedlouho otevíral další. K tomu kniha vznikala déle než dva roky, čtenář tak má jistotu, že se mu dostává toho nejlepšího.


knihaHned na úvod Marcel Ihnačák podtrhuje základní bod vaření se zeleninou, který často lidé zanedbávají: „Má-li být výsledek dobrý, musí být zelenina, ovoce i bylinky čerstvé, domácí a odpovídající dané sezóně. Pokud si ji nemůžete vypěstovat sami, hledejte na místním trhu a nakupujte u pěstitelů.“
(IHNAČÁK, Marcel. Zelenina, moje láska. Bratislava: Slovart, 2013. ISBN 978-80-7391-822-4.)

Pokrmy nejsou děleny podle pořadí na polévky, hlavní chody, saláty, moučníky apod., ale podle druhu zeleniny (rajčata, chřest a fazolky, lilek a cuketa, paprika a chilli, kořenová zelenina, kapusta a zelí, brambory, květák a brokolice) a krátce také podle ovoce (švestky, broskve a meruňky, jablka a hrušky, jahody).

Sestavování celého menu nebo hledání rychlé inspirace na jednu položku z něj tak má kuchař ztíženou, ale překážku bych v tom neviděla. Horší to bude s dostupností některých surovin – například mořských plodů (sépie, kalamáry, garnáty, krevety aj.), křepelky, v jednom receptu netradičně úhoře. Není naštěstí pravidlem, že by každý recept obsahoval speciální surovinu, recepty se zmíněnými položkami jsou ojedinělé a mohou zpestřit jídelníček náročnějším.

Přestože Marcel Ihnačák hojně využívá zeleniny a ovoce, vegetariánům by se koupě knihy tolik nevyplatila. Mnoho receptů je s masem – většinou s rybami, kuřecím nebo také zdravějším králičím. Příprava nebývá těžká, jak sám autor píše v úvodu, mnohé recepty se dají vařit i na zahradě na dvouplotýnkovém vařiči. Ti, kteří holdují zdravému životnímu stylu, nejspíš nahradí krystalový cukr jinou formou dochucovadla, druh mouky autor blíže nespecifikuje, u rýže aj. se nám dostane typu na kvalitní značku či druh.

To by bylo k obsahu. Po formální stránce se nedá knize vytknout téměř nic. Snad jen nedostatek informací k jednotlivým receptům, nalezneme zde v levém sloupci jen počet porcí, popřípadě tipy a poznámky autora, mnohým by se hodila i doba přípravy alespoň odhadem.

Fotografie k publikaci jsou vydařené, autor nezůstává v pozadí, a tak na každé druhé straně má svoji fotografii i on. Kniha netrpí přebytkem obrazového materiálu na úkor textu a naopak, vše je vyvážené. I přes svoji tloušťku drží kniha při přejetí hřbetem ruky otevřená na libovolné straně, což je nedocenitelným kladem jakékoli kuchařky.

Kdybychom to měli shrnout, recepty v knize Zelenina, moje láska nejsou náročné ani primitivní, často obsahují zajímavé, ale jen místy speciální suroviny, které obohatí náš jídelníček. Hlavně nám pomůže zařadit do jídelníčku zeleninu (a ovoce), která je pro tělo důležitá.

Knihu Zelenina, moje láska vydalo nakladatelství Slovart

 

Doporučujeme

Aktuality

  • V šestém ročníku Ceny Česká kniha zvítězil Jiří Hájíček

    Závěrečná tisková zpráva šestého ročníku Ceny česká kniha, která oficiálně oznamuje vítěze, je již k dispozici. V následujících odstavcích si ji můžete přečíst.

    Číst dál...  
  • Cena Česká kniha pošesté - vyhlášení vítězů

    Aktuální informace z 11. 5. 2017 - vyhlášení vítězů šestého ročníku Ceny česká kniha - čtěte dále.

    Aktuální informace z 28. 4. 2017 - tři nominované knihy - čtěte dále. Cena Česká kniha je opět tady, tentokrát již 6. ročník. Každoročně vás informujeme o knihách, nominovaných na vítězství, postupně tak, jak se zužuje jejich výběr. V šestém ročníku došlo k jedné zásadní změně, o níž se dočtete v následujícím textu, převzatém z tiskové zprávy organizátora.

    Číst dál...  

Doporučujeme

Nové komentáře

Soutěž

  • Soutěž o knihu Famfrpál v průběhu věků

    Ode dneška soutěžíme o knihu Famfrpál v průběhu věků z nakladatelství Albatros Media. Pokud správně zodpovíte tři jednoduché soutěžní otázky a usměje-li se na vás štěstí při závěrečném losování, kniha bude vaše.

    Číst dál...

Z čtenářského deníku

  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  
  • Biblický příběh, který se odehrává na americkém venkově

    John Steinbeck se narodil roku 1902 v Kalifornii. Vystřídal mnoho různých profesí a získané zkušenosti potom uplatňoval ve svých knihách. Patřil k autorům takzvané ztracené generace zažil první světovou válku a ve svých dílech popisuje bídu, které byl svědkem. Vyzdvihuje krásu kalifornské krajiny a sílu lidského ducha, naopak silně kritizuje násilí, zákeřnost a vypočítavost. Získal Pulitzerovu cenu i Nobelovu cenu za literaturu. Mezi jeho nejznámější knihy patří Hrozny hněvu, O myších a lidech, Pláň Tortilla a právě Na východ od ráje

    Číst dál...  

Přihlášení