Recenze: Odborná literatura

Chuť Afriky

1 1 1 1 1 (1 hlas)
afrika

„Africká kuchyně jde ruku v ruce s pohostinností a dělením se s ostatními – tento aspekt můžete vnímat v celé Africe bez výjimky,“ začíná kniha sympatické autorky Katri Assitan, Africká kuchařka. O historii a zvyklosti malijské a africké kuchyně informuje stručně, hlavní prostor mají samotné recepty. O těch původních afrických se nedá mluvit, mnohé ingredience byste u nás nesehnali – a to každý pochopí. Přestože nejspíš málokdo ze čtenářů posoudí, jestli chuť s původními surovinami a se surovinami nalezenými jako náhrada na českém trhu, je stejná, autorka nás o tom ujišťuje a my nemáme jinou možnost než jí věřit.

 

knihaKromě několika druhů kaší (dýňová, rýžová aj.), koblih z prosa, zeleninových omáček (cibulová, rajčatová…), pomazánek a dalších vesměs vegetariánských receptů zde nalezneme hojně zastoupená jídla masitá. Recepty nejsou rozděleny podle druhu pokrmu (na polévky, hlavní chody apod.), a tak po Coco mukuni – Sladkém kokosovém prášku se ihned dostaneme k Diéke supu – Rybí polévce nebo přes Indjera – Etiopské palačinky k Djéke brocheti –Rybímu špízu. U každého receptu nalezneme informaci o počtu porcí, době přípravy, obtížnosti a netradičně i krátký exkurs do historie pokrmu a příležitosti, při které se v Africe jí. Ingredience a postup jsou samozřejmostí. Stejně tak díky fotografiím čtenář získá jasnou představu, jak má jeho výtvor vypadat, a to je podstatné.

V neposlední řadě se můžeme zmínit o atmosféře, kterou kniha vytváří. Obrázky jednoduchých postaviček jakoby nakreslených tuší v nás můžou evokovat jeskynní malby, stejně tak doplňky na fotkách nám připomínají cizí kulturu (sošky slonů, amulety, dřevěné nádobí…). A podkladem pro každý recept je fotografie, která se ztrácí v pozadí – typická africká zvířata (např. žirafa, zebra), Afričanka nebo jiný výjev s lidmi (z trhů atd.).

Africká kuchařka nabízí českému (až evropskému) čtenáři pomocnou ruku, díky které se bude moct na chvíli přenést na černý kontinent. A to s recepty, které nevyděsí svojí složitosti, uvařené ze surovin, které jsou volně dostupné na našich trzích. K tomu je vizuálně hravá, propracovaná a dýchá na nás radostí, s kterou byla psána.

Ukázkou přidávám jeden recept, na který budete potřebovat jen 250 g kukuřičné mouky, špetku soli a 1 l vody – Kaba To – Fufu z kukuřičné mouky (vzhledově jsou to bílé bochánky připomínající formou karbenátky):

„Ve velké míse smícháme 200 g kukuřičné mouky a 500 ml studené vody. Pomocí vařečky mícháme směs tak dlouho, dokud není mouka zcela rozpuštěná. V těstu nesmíme mít žádné hrudky. Nyní ve velkém hrnci přivedeme k varu 300 ml vody a poté do vroucí vody nalijeme řádně zamíchanou směs a přidáme špetku soli. Vaříme za stálého míchání na mírném ohni po dobu zhruba 2 minut. Poté přidáme zbytek kukuřičné mouky a dále vaříme asi 5 minut. Vyjmeme těsto z hrnce a vyzkoušíme, zda je těsto dostatečně uvařené – hmota by se neměla lepit na prsty. Pokud je těsto v pořádku, vymodelujeme z něho menší kuličky, které hezky uhladíme. Podáváme s rajčatovou omáčkou. Viz recept na str. 8.“
(ASSITAN, Katri. Africká kuchařka. 1. vyd. Brno: CPress, 2013, s. 50.)

Knihu Africká kuchařka vydalo nakladatelství CPress 

Aktuality

  • Prosincová Pevnost ve znamení Star Wars

    Opět nastal ten správný čas a na pultech trafik se objevil další díl fantasy a sci-fi časopisu Pevnost. Venku už se značně ochladilo, proto si ho vezměte k hořícímu krbu a při jeho čtení se trošku zahřejte. I když některá jeho témata jsou lehce mrazivá. Na co se můžete těšit?

    Číst dál...  
  • Zvláštní literární večer Michela Fabera

    Nakladatelství KNIHA ZLIN ve spolupráci s literární agenturou ULITA připravilo u příležitosti návštěvy Michela Fabera v Praze literární večer spojený se křtem jeho nejnovějšího díla –  Knihy zvláštních nových věcí. Předpokládám, že autora není potřeba příliš představovat, asi stačí zmínit, že mu v roce 2014 vyšel v České republice monumentální román Kvítek karmínový a bílý, zachycující viktoriánskou Anglii v příběhu chytré londýnské prostitutky Sugar. 

    Číst dál...  

Doporučujeme

icon 10x10px eKNIHOVNA.cz – knihy, noviny, časopisy 24 hodin denně.
icon 10x10px KURZY ANGLIČTINY Navštivte ukázkovou hodinu zdarma!

Nové komentáře

Doporučujeme

icon 10x10px Atraktivní práce pro všechny, kteří si věří.
icon 10x10px SMS zdarma do všech sítí.

Soutěž

  • Soutěž o knihu Pohádkové nápady pro malé kutily a kuchtíky

    Ode dneška soutěžíme o knihu Pohádkové nápady pro malé kutily a kuchtíky z nakladatelství CPress. Pokud správně zodpovíte tři jednoduché soutěžní otázky a usměje-li se na vás štěstí při závěrečném losování, kniha bude vaše.

    Číst dál...

Z čtenářského deníku

  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  
  • Biblický příběh, který se odehrává na americkém venkově

    John Steinbeck se narodil roku 1902 v Kalifornii. Vystřídal mnoho různých profesí a získané zkušenosti potom uplatňoval ve svých knihách. Patřil k autorům takzvané ztracené generace zažil první světovou válku a ve svých dílech popisuje bídu, které byl svědkem. Vyzdvihuje krásu kalifornské krajiny a sílu lidského ducha, naopak silně kritizuje násilí, zákeřnost a vypočítavost. Získal Pulitzerovu cenu i Nobelovu cenu za literaturu. Mezi jeho nejznámější knihy patří Hrozny hněvu, O myších a lidech, Pláň Tortilla a právě Na východ od ráje

    Číst dál...  

Přihlášení