Recenze: Odborná literatura

Chuť Afriky

1 1 1 1 1 (1 hlas)
afrika

„Africká kuchyně jde ruku v ruce s pohostinností a dělením se s ostatními – tento aspekt můžete vnímat v celé Africe bez výjimky,“ začíná kniha sympatické autorky Katri Assitan, Africká kuchařka. O historii a zvyklosti malijské a africké kuchyně informuje stručně, hlavní prostor mají samotné recepty. O těch původních afrických se nedá mluvit, mnohé ingredience byste u nás nesehnali – a to každý pochopí. Přestože nejspíš málokdo ze čtenářů posoudí, jestli chuť s původními surovinami a se surovinami nalezenými jako náhrada na českém trhu, je stejná, autorka nás o tom ujišťuje a my nemáme jinou možnost než jí věřit.

 

knihaKromě několika druhů kaší (dýňová, rýžová aj.), koblih z prosa, zeleninových omáček (cibulová, rajčatová…), pomazánek a dalších vesměs vegetariánských receptů zde nalezneme hojně zastoupená jídla masitá. Recepty nejsou rozděleny podle druhu pokrmu (na polévky, hlavní chody apod.), a tak po Coco mukuni – Sladkém kokosovém prášku se ihned dostaneme k Diéke supu – Rybí polévce nebo přes Indjera – Etiopské palačinky k Djéke brocheti –Rybímu špízu. U každého receptu nalezneme informaci o počtu porcí, době přípravy, obtížnosti a netradičně i krátký exkurs do historie pokrmu a příležitosti, při které se v Africe jí. Ingredience a postup jsou samozřejmostí. Stejně tak díky fotografiím čtenář získá jasnou představu, jak má jeho výtvor vypadat, a to je podstatné.

V neposlední řadě se můžeme zmínit o atmosféře, kterou kniha vytváří. Obrázky jednoduchých postaviček jakoby nakreslených tuší v nás můžou evokovat jeskynní malby, stejně tak doplňky na fotkách nám připomínají cizí kulturu (sošky slonů, amulety, dřevěné nádobí…). A podkladem pro každý recept je fotografie, která se ztrácí v pozadí – typická africká zvířata (např. žirafa, zebra), Afričanka nebo jiný výjev s lidmi (z trhů atd.).

Africká kuchařka nabízí českému (až evropskému) čtenáři pomocnou ruku, díky které se bude moct na chvíli přenést na černý kontinent. A to s recepty, které nevyděsí svojí složitosti, uvařené ze surovin, které jsou volně dostupné na našich trzích. K tomu je vizuálně hravá, propracovaná a dýchá na nás radostí, s kterou byla psána.

Ukázkou přidávám jeden recept, na který budete potřebovat jen 250 g kukuřičné mouky, špetku soli a 1 l vody – Kaba To – Fufu z kukuřičné mouky (vzhledově jsou to bílé bochánky připomínající formou karbenátky):

„Ve velké míse smícháme 200 g kukuřičné mouky a 500 ml studené vody. Pomocí vařečky mícháme směs tak dlouho, dokud není mouka zcela rozpuštěná. V těstu nesmíme mít žádné hrudky. Nyní ve velkém hrnci přivedeme k varu 300 ml vody a poté do vroucí vody nalijeme řádně zamíchanou směs a přidáme špetku soli. Vaříme za stálého míchání na mírném ohni po dobu zhruba 2 minut. Poté přidáme zbytek kukuřičné mouky a dále vaříme asi 5 minut. Vyjmeme těsto z hrnce a vyzkoušíme, zda je těsto dostatečně uvařené – hmota by se neměla lepit na prsty. Pokud je těsto v pořádku, vymodelujeme z něho menší kuličky, které hezky uhladíme. Podáváme s rajčatovou omáčkou. Viz recept na str. 8.“
(ASSITAN, Katri. Africká kuchařka. 1. vyd. Brno: CPress, 2013, s. 50.)

Knihu Africká kuchařka vydalo nakladatelství CPress 

Doporučujeme

Aktuality

  • Humbook 2017

    V loňském roce se uskutečnil první ročník literárního festivalu Humbook, který lákal především příznivce oblíbeného stylu Young adult. Pořadatelství se ujala nakladatelství Fragment a CooBoo.

    Číst dál...  
  • Cena Česká kniha pošesté

    Cena Česká kniha je opět tady, tentokrát již 6. ročník. Každoročně vás informujeme o knihách, nominovaných na vítězství, postupně tak, jak se zužuje jejich výběr. V šestém ročníku došlo k jedné zásadní změně, o níž se dočtete v následujícím textu, převzatém z tiskové zprávy organizátora.

    Číst dál...  

Doporučujeme

Nové komentáře

Soutěž

  • Soutěž o knihu 1967: Rok, kdy jsem se narodil(a)

    Ode dneška soutěžíme o knihu 1967: Rok, kdy jsem se narodil(a) z nakladatelství Management Press. Pokud správně zodpovíte tři jednoduché soutěžní otázky a usměje-li se na vás štěstí při závěrečném losování, kniha bude vaše.

    Číst dál...

Z čtenářského deníku

  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  
  • Biblický příběh, který se odehrává na americkém venkově

    John Steinbeck se narodil roku 1902 v Kalifornii. Vystřídal mnoho různých profesí a získané zkušenosti potom uplatňoval ve svých knihách. Patřil k autorům takzvané ztracené generace zažil první světovou válku a ve svých dílech popisuje bídu, které byl svědkem. Vyzdvihuje krásu kalifornské krajiny a sílu lidského ducha, naopak silně kritizuje násilí, zákeřnost a vypočítavost. Získal Pulitzerovu cenu i Nobelovu cenu za literaturu. Mezi jeho nejznámější knihy patří Hrozny hněvu, O myších a lidech, Pláň Tortilla a právě Na východ od ráje

    Číst dál...  

Přihlášení