Recenze: Odborná literatura

Změňte svůj život pomocí jediného slova

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
kniha

Rhonda Byrne se do povědomí čtenářů – a to nejen českých – dostala díky knize a filmu Tajemství – The Secret.  Kniha se stala okamžitým bestsellerem v mnoha zemích světa a dobývala srdce čtenářů. Autorka v nich odhalila tajemství plně a bohatě prožitého života. Tajemství, které využívali nejmocnější lidé historie. V knize Tajemství pak učí své čtenáře, jak toto tajemství využít v praxi.


knihaNejsilnějším poutačem celé této filozofie jsou odkazy a citace mnoha současných i historických slavných a mocných osobností, které se všechny hlásí k „zákonu přitažlivosti“. Autorka jej vysvětluje jako zákon, kterým si můžete pomocí vděčnosti – skutečně procítěné – a pomocí jediného slova DĚKUJI přitáhnout do svého života vše, po čem toužíte. Jako příklad také ukazuje, jak se jí samotné změnil život během krátké doby a začala se jí plnit všechna přání, která měla. Stačilo jediné – pochopila tuto filozofii a začala ji praktikovat.

V knize Tajemství autorka pečlivě a srozumitelně vysvětluje, jak zákon přitažlivosti funguje a jak lze „přimět vesmír“, aby „zaregistroval“ čtenářova přání. Pro to, aby se čtenář naučil využívat toto kouzlo v praxi a především, aby nešlo o pouhá pronesená slova, ale aby to začal skutečně pociťovat a jednat v souladu s touto filozofií, přináší praktická cvičení pro každý den.

Autorka rozdělila praktickou výuku do 28 dnů. Každý den se čtenář soustředí na něco jiného ve svém životě. Naučí se přemýšlet o tom, co si skutečně přeje zažít či čeho chce dosáhnout, a dá tomu přesné parametry. Začne se postupně soustředit na všechny oblasti svého života – lásku, zdraví, vztahy, kariéru, peníze atd. a postupně je začne měnit. Výsledkem častého opakování pak je, že začne žít touto pradávnou filozofií téměř automaticky a na každém kroku. Od procitnutí až po ukládání se ke spánku si uvědomuje, za co všechno v životě může být vděčný – za to co už má, ale i za to, co teprve bude mít (to, co si přeje získat).

Reakce na knihu Tajemství, stejně tak na všechna pokračování, která o této filozofii pojednávají, jsou různé. Někdo má dojem, že je to masová psychologická manipulace naivních čtenářů a diváků, někdo tomu zcela věří. Jaký názor na tuto knihu budete mít vy, to nechám pouze na vás. Předem však doporučím, než začnete dělat ukvapené závěry, vyzkoušejte si tuto filozofii v praxi – budete překvapeni výsledkem.

Kniha Tajemství je psána velice citlivě a precizně. Autorka promlouvá ke čtenářům, jako by se skutečně dívali na film. Text se snaží proniknout až do jejich nitra, aby v nich zanechal naléhavá sdělení, že není třeba změnit jen svůj pohled na život, ale je možné takto ovlivnit i životy mnoha lidí kolem nás a „přitáhnout“ k nim to dobré.

Ukázka z knihy:

Bez ohledu na to, kdo jste, kde jste a jak zrovna žijete, kouzlo vděčnosti vám může změnit celý život!
Napsaly mi tisíce lidí v nejhorších situacích, jaké si jen dovedete představit, kterým se dočista změnil život, když začaly praktikovat vděčnost. Viděla jsem, jak se dějí zázraky uzdravování tam, kde už se nezdála být žádná naděje. Viděla jsem zachráněná manželství, rozpadající se vztahy, které se měnily na vztahy úžasné. Viděla jsem, jak se lidé z naprosté chudoby dostali k bohatství, a viděla jsem lidi v depresi katapultované ke šťastnému a naplňujícímu životu.

(BYRNE, Rhonda. Tajemství. Praha: Ikar, 2013, s.29)

Knihu Tajemství vydalo nakladatelství Ikar

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení