Recenze: Odborná literatura

Potěšte své chuťové buňky

1 1 1 1 1 (1 hlas)
zelenina

Nová kniha známé autorky kuchařských knih, Vegetariánská kuchyně pro labužníky, jistě potěší nejednoho gurmána. Pokud snad patříte k těm, kteří si pod pojmem vegetariánská strava představují jen zeleninu a ovoce a argumentují, že menu bez masa je velice chudé, tato kniha vás vyvede z omylu. Kniha obsahuje přes 190 receptů, které překvapí svoji originalitou i slibem chuťového požitku. Doprovodné fotky Wolfganga Schardta vás nenechají na pochybách, že zažijete nevídaný labužnický zážitek.

 

knihaKniha je uvedena krátkou autorčinou předmluvou a mimo samotné recepty obsahuje několik příloh. Například se zde dozvíte, jak sestavit zajímavé menu pro vaše hosty, jaký chod se hodí k jinému nejen podle chutě, ale i podle barvy. Jaký nápoj doplní požitek toho či onoho jídla a jaké další drobnosti zanechají ve vašich hostech milou vzpomínku. Dále je zde kapitolka o speciálním koření, autorčiným oblíbeným je především šafrán. V jejích receptech směsi grilovaného nebo houbového koření rozhodně nevyužijete. Posledním krokem před praxí je doporučení šikovného kuchyňského náčiní, jako je například správná škrabka, mlýnek nebo struhadlo. Jistě vás také potěší rejstřík, který se vyskytuje na konci knihy, ale netradičně také typy na sestavení jarního, letního, podzimního a zimního menu, dále například exotického menu inspirovaného Karibikem aj. Vegani ocení přehled receptů, které neobsahují mléčné a vaječné suroviny – a těch je mnoho.

Recepty jsou rozděleny do šesti kapitol. Předkrmy, Polévky, Saláty, Hlavní jídla, Dezerty a Speciality. Pokud si pod pojmem dezert představujete jen sladký pokrm, budete překvapeni například nadýchanými muffiny z muškátové dýně s houbovým ragú se švestkami, a pokud znáte jen okurkový nebo šopský salát, nabídka této knihy vás jistě ohromí. Každý recept obsahuje pár řádků předmluvy, informace o trvání přípravy pokrmu, o jeho výživové hodnotě a na kolik porcí vyjde. U mnohých můžete také najít doporučení, k jakému jinému jídlu by se ještě pokrm hodil. To považuji za perličku, která mnohé jistě potěší.

Prostřednictvím receptů Bettiny Matthaeiové poznáte mnoho surovin, o kterých jste nemuseli mít ponětí, popřípadě je ještě nevyužili. Příkladem můžou být chilli vločky Piment d´Esplene, polentová krupice, pomerančový olej nebo akátový med. Avšak to můžete vidět i jako nevýhodu této knihy, převážnou většinu receptů neuvaříte jen tak, že zrovna dostanete chuť něco ukuchtit. Protože však autorka předesílá, že se recepty hodí především pro vybrané pohoštění návštěvy, příprava je nutná tak jako tak. V některých případech také radí, kde se dají suroviny sehnat.

Nevýhodou této knihy je bezesporu cena, která se pohybuje kolem čtyř set korun. Je dána především velkými barevnými fotografiemi, které by v mnohých případech nebyly ani potřeba. Je nutné si taky uvědomit, že kniha není určená pro ty, kteří teprve s vařením začínají.

Knihu považuji za velmi objevnou co do neobvyklých receptů, tak do surovin. Pokud této knihy plně využijete, máte jistotu, že se stanete králi a královnami chuťového, ale i vizuálně stylového pohoštění a všichni se k vám budou rádi vracet.

Na závěr bych vám ukázala jedno menu v závěrečné příloze, které jen potvrdí má slova:

Jarní menu
Optický vzhled: zeleno-bílá – s bylinkami a květinovou dekorací
Hráškový flan s mátovým pestem 25 a 186
Čirý zeleninový bujon s bylinkami a vaječným svitkem 49 a 45
Salát z planých bylinek se zálivkou s chutí černého bezu 86
Těstoviny s omáčkou z mascarpone s citronem a pistáciový gremolata 106
Bílá mátová mousse au chocolat 169

Knihu Vegetariánská kuchyně pro labužníky vydalo nakladatelství Ikar

Doporučujeme

Aktuality

  • Partonyma – nová čísla časopisu ke stažení a o připravované antologii

    Literární časopis Partonyma, založený v roce 2012, prochází již od závěru minulého roku řadou proměn. Poslední dvě čísla vyšla v menším formátu a celkově novém designu, což ovšem není nejpodstatnější změnou. Tato tzv. „černá řada“ (podle nové podoby obálky) je nyní, kromě klasické tištěné verze, uvolněna ke stažení ve formátu PDF zcela zdarma. Jedná se o dvojčíslo 19 - 20 na téma Umění zločinu / Zločinné umění a o dvojčíslo 21 – 22 na téma Meze textu / Meze prostoru.

    Číst dál...  
  • V šestém ročníku Ceny Česká kniha zvítězil Jiří Hájíček

    Závěrečná tisková zpráva šestého ročníku Ceny česká kniha, která oficiálně oznamuje vítěze, je již k dispozici. V následujících odstavcích si ji můžete přečíst.

    Číst dál...  

Doporučujeme

Nové komentáře

Soutěž

  • Soutěž o knihu Robinson

    Ode dneška soutěžíme o knihu Robinson z nakladatelství Labyrint. Pokud správně zodpovíte tři jednoduché soutěžní otázky a usměje-li se na vás štěstí při závěrečném losování, kniha bude vaše.

    Číst dál...

Z čtenářského deníku

  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  
  • Biblický příběh, který se odehrává na americkém venkově

    John Steinbeck se narodil roku 1902 v Kalifornii. Vystřídal mnoho různých profesí a získané zkušenosti potom uplatňoval ve svých knihách. Patřil k autorům takzvané ztracené generace zažil první světovou válku a ve svých dílech popisuje bídu, které byl svědkem. Vyzdvihuje krásu kalifornské krajiny a sílu lidského ducha, naopak silně kritizuje násilí, zákeřnost a vypočítavost. Získal Pulitzerovu cenu i Nobelovu cenu za literaturu. Mezi jeho nejznámější knihy patří Hrozny hněvu, O myších a lidech, Pláň Tortilla a právě Na východ od ráje

    Číst dál...  

Přihlášení