Recenze: Odborná literatura

Krkonošské speciality

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Klasická česká kuchyně v současné době odolává náporu zahraničních pokrmů, které jsou čím dál oblíbenější u českých strávníků všech věkových kategorií. Do popředí se dostává italská kuchyně, francouzská, dokonce i různé asijské kuchyně se všemi svými exotickými chutěmi. Přesto se mezi námi najde poměrně veliké množství těch, kteří dávají přednost tradičním jídlům, jako je bramboračka, knedlo-vepřo-zelo nebo svíčková. Pokud patříte k vyznavačům klasiky, pak byste si neměli nechat ujít kuchařku, kterou letos pod názvem Krkonošská kuchyně vydalo nakladatelství Ikar.



knihaJak už název napovídá, náplní kuchařky autora Jaroslava Vašáka jsou krkonošské speciality. Tento kraj se vyznačuje neúrodnou půdou a drsným klimatem, což se odrazilo i na jídelníčku místních horalů v minulosti. Jejich strava byla složena většinou jen z chleba, sýra, mléka, někdy i másla. Situace se o něco zlepšila po zavedení pěstování brambor, které se staly hlavní složkou jídelníčku nejen lidí v Krkonoších, kteří trpěli velikou chudobou. Za těchto nepříznivých podmínek byli nuceni vymyslet taková jídla, která by nasytila veliké rodiny s co nejmenšími náklady. Je podivuhodné, kolik rozmanitých jídel z obdobných ingrediencí byly krkonošské ženy schopny vymyslet. Ostatně svědectvím je samotná kuchařka, obsahující 300 receptů.

Mezi nimi nalezneme recepty na předkrmy (např. pampeliškové cupánky, tlučeníky), polévky (couralka, houbovačka), omáčky (houbová s rozpeky, jaloucouka), pokrmy z masa (královecké řízky, jílemnická sekaná), přílohy (bramborová bába, cmunda), dezerty (jahelník, pupáky), dokonce i na nápoje (jalovcovka, šiškovka). Každý recept je přehledně strukturován; nejdříve jsou vypsány jednotlivé ingredience a jejich množství, poté postup při přípravě pokrmu. Jediné, co může čtenáři scházet, je obrázková příloha zachycující již hotová jídla. To by se ale negativně odrazilo na objemu knihy a samozřejmě i na její ceně.

Na ukázku jsem vybrala recept na houbovou omáčku:

Modrá (houbová) omáčka
250 g čerstvých modráků (hřibů, kolodějů, hřibů modráků), 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce čerstvého másla, 500 ml sladké smetany, 1 žloutek, sůl, pepř

Houby očistíme, nakrájíme na slabší plátky a necháme podusit ve vlastní šťávě, až se veškerá tekutina vyvaří. Pak postupně přidáme asi 6 lžic horké vody. Připravíme si světlou jíšku z másla a mouky a zředíme ji smetanou. Dobře rozšleháme a přidáme podušené houby. Nakonec přilijeme žloutek rozkvedlaný v troše smetany. Ochutíme a můžeme zjemnit oříškem másla.

(Vašák, J. Krkonošská kuchyně. Praha: Ikar 2012, s. 136.)

Díky receptům můžete oživit krkonošskou kuchyni a obohatit tak svůj jídelníček. Zároveň vám kuchařka dá nahlédnout do repertoáru typických pokrmů Krkonoší, jehož proměny nejen v oblasti gastronomie jsou pěkně popsány v úvodních kapitolách. Oceňuji rovněž připojení gastronomického slovníčku, který (spolu s originálními pojmenováními pro jednotlivá jídla) dává nahlédnout do bohatého lexika severovýchodočeské nářeční skupiny.

Kuchařku vřele doporučuji těm, kteří rádi experimentují v kuchyni a rádi by vyzkoušeli něco z klasické české kuchyně.

Knihu Krkonošská kuchyně vydalo nakladatelství Ikar. K dostání na bux.cz a u všech dobrých knihkupců

 

Aktuality

  • Víkend 3. - 5. března 2017 bude opět ve znamení knih!

    Ostravský knižní veletrh bývá každoročně první z akcí, které pravidelně sledujeme a o kterých čtenáře stránek www.vaseliteratura.cz informujeme. Jeho začátek v prvních březnových dnech evokuje představu jara, a i když čtení není závislé na ročním období, je jaro znamení obrody a nového začátku, který je dobré podpořit setkáním s literaturou a s lidmi okolo ní.

    Číst dál...  
  • Únorová Pevnost láká na zombíky

    Opět tu máme nový rok a s ním i první letošní Pevnost. Únorový výtisk tohoto časopisu láká svou obálkou na film Resident Evil, který v těchto dnech vstupuje do kin. Hlavní článek se věnuje právě této zombíkářské klasice a nezapomíná ani na několik knih S. D. Perryové. Rozhodně si zaslouží pozornost, protože patří k těm lepším kouskům ze světa herních příběhů.

    Číst dál...  

Doporučujeme

Nové komentáře

Doporučujeme

icon 10x10px Atraktivní práce pro všechny, kteří si věří.
icon 10x10px SMS zdarma do všech sítí.

Soutěž

  • Soutěž o knihu Bílá růže

    Ode dneška soutěžíme o knihu Bílá růže z nakladatelství Alpress. Pokud správně zodpovíte tři jednoduché soutěžní otázky a usměje-li se na vás štěstí při závěrečném losování, kniha bude vaše.

    Číst dál...

Z čtenářského deníku

  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  
  • Biblický příběh, který se odehrává na americkém venkově

    John Steinbeck se narodil roku 1902 v Kalifornii. Vystřídal mnoho různých profesí a získané zkušenosti potom uplatňoval ve svých knihách. Patřil k autorům takzvané ztracené generace zažil první světovou válku a ve svých dílech popisuje bídu, které byl svědkem. Vyzdvihuje krásu kalifornské krajiny a sílu lidského ducha, naopak silně kritizuje násilí, zákeřnost a vypočítavost. Získal Pulitzerovu cenu i Nobelovu cenu za literaturu. Mezi jeho nejznámější knihy patří Hrozny hněvu, O myších a lidech, Pláň Tortilla a právě Na východ od ráje

    Číst dál...  

Přihlášení