Recenze: Odborná literatura

Lehké jako pravé tiramisu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
tiramisu

V edici Příběhy psané s chutí (Motto, 2011) právě vyšla kniha Říkal jsi Ti Amo. Kniha Evy Rýznerové je uváděna jako „osvěžující kniha plná lásky mezi Češkou a Italem, proložená skvělými italskými recepty“. Kniha o jídle, o lásce mezinárodní a sžívání se s cizí „mamma“, to mi znělo lákavě. Na obálce je vilná blondýnka sedící u stolu s báječným jídlem a atraktivním mužem před Koloseem. Nejprve listuji sem a tam, hledám slibované recepty a čtu kousky „římských“ událostí. Nejvíce mne zajímá, kam se vztah redaktorky milující dobré jídlo, detektivky a kočky, posune po prvním roce...



knihaPrvní měsíce jsou opojné. Láska prochází každým nervem (a žaludkem taky). Pro Češku zvyklou na knedlíky a flákotu se šťávou je středomořská strava jako pozváním na Olymp. Neservíruje se mana (pokrm řeckých bohů), ale pasta, sépie, kalamáry a hlavně rajčátka a lilek v různých podobách. Eva se „projídá“ až do zamilovanosti. Nemiluje však jen svého přítele Massiho, ale také slunnou Itálii se všemi dobrotami.

Jsi plná slunce. Jsi obrovská. Jsi voňavá. Chutnáš po rajčatech a bazalce. (str. 9)

Jak dlouho bude trvat, než Massi přestane vyvařovat sám a bude požadovat jídlo v prvotřídní kvalitě? Eva Rýznerová uvádí, že jí trvalo dva roky, než se naučila uvařit nudle al dente (překvapilo mne, že al dente může být i mrkev aj.). Milování a nudle, nudle a milování. Jednou za dva-tři dny nakoupí tašky zeleniny a ovoce a dezerty konzumují jen občas... Při čtení mne chytá „slina“, tahle verze mlsání je o něco zdravější než ty sladkosti, které mne obklopují. Baklava nebo čokoládové dorty (plněné čokoládou). Tiramisu je můj sen. Na straně 80 nám autorka radí, z čeho připravit skutečné lehké tiramisu, které jazyk pohladí.

Je nádherné užít si alespoň jednou denně jídlo s někým, koho milujete. Julia Child (str. 6)

V knize je vůbec spousta dobrých rad (jak poznat kvalitní balsamikový ocet, jak poznat zralý meloun, proč nosit šortky jen na pláž nebo jak se přiučit žití „dolce vita/dolce far niente“). Je mi sympatické to, že autorka vaří intuitivně. „Moje kuchyně není laboratoř. Nemám váhu. Občas někde přidám, či uberu, řídím se rozumem a nabytými zkušenostmi...“ (str. 7). Připomíná mi to rady mojí maminky – podle oka, podle citu... nakonec  to opravdu každý „dostane do ruky“, chce to jen praxi (včetně všech kulinárních omylů). Vypadá to, že k Evě promluvil kuchařský bůh.

Kávový karamel (Caramello al caffé)

2 šálky vychlazeného espressa, 150 g krupicového cukru
Do kastrůlku nasypejte cukr a nechejte ho při nízké teplotě za stálého míchání zkaramelizovat. Poté kastrůlek vložte na minutu do studené vody, aby se karamel prudce zchladil. Zabrání se tak vytvoření krystalů. Do karamelu přilijte espresso, směs vraťte na oheň a za nízké teploty míchejte, dokud se směs nespojí, až je hladká a jemná.
Z ledničky vyndejte vychlazené semifreddo a vyklopte na servírovací talířek. Pokud ponoříte formičku na pár vteřin do teplé vody, půjde vám to ještě lépe. Ozdobte kávovým karamelem a pusťte se do lahodného zákusku, který se doslova třese, až si na něm někdo pochutná.
(str. 32)

Ale zpátky k lásce. Massimo žije u maminky, což je pro samostatnou ženu nejprve něco nepředstavitelného. „Skorotchýně“ Giovanna je skvělá žena a v závěru knihu už pozoruji Evinu silnou sympatii s touto šikovnou a milující dámou. Ve stejném okamžiku si ale také všímám prvního rozčarování. Massimo už přestává být kladným hrdinou a panem „Božským“. I když to Eva nezmiňuje, z kontextu je cítit, že na povrch romance vyplouvají škraloupy. Je Massimo macho a floutek? Použila Eva přirovnání F.Felliniho a Darmošlapy náhodně? (str. 140)

Eva se zamilovala na celý život. Italská zkušenost ji obohatila - „cítím, že v mé DNA kolují genetické informace Říma“ (str. 144). Velmi se bavím popisem vztahu Giulia a Chiary, něco mi to připomíná. A jsem vděčná, že i přesto, že kniha zachycuje prvotní období „růžových brýlí“, se autorka zmiňuje o „přistěhovalectví“. V jemné podobě ukazuje, jak to v dnešní Itálii vypadá. Život je sladký... když víte, kde máte cukřenku.

Závěr knihy je věnován životu a jídlu všeobecně. (str. 149) A nechybí ani italsko-český slovníček. Jen mi vrtá hlavou, jak dopadlo její stěhování do Itálie. Píše o tom, že dala výpověď, pronajala svůj český byt a odjela za Massimem. Není to pohádka, ani tragédie. Tuším, co přijde. Ale dost ráda bych to četla v další knize. Stejně ráda, jako jsem četla kritiku dezertu Panettone. České cukroví je totiž to nejlepší na světě. A občas je prostě jednodušší ho upéct v malé české vesnici...

Knihu bych doporučila všem, kteří mají rádi život, jídlo, lásku... i nenávist. Prostě těm, kdo jsou ochotni přijímat do svého života všechno, co „zaklepe na dveře“.  Ve stejném okamžiku ke mně promlouvají Julia Child, Julia Robert (ve filmu Eat, Love and Pray) a Eva Rýznerová. Je to řeč bazalky, máty a lehkého vánku, který osvěžuje mysl a chladí nepokoj v duši.

Knihu Říkal jsi ti amo vydalo nakladatelství Motto

 

Komentáře   

 
Ivetka
0 RE: Lehké jako pravé tiramisuIvetka 2011-07-05 10:10
Hmhm kniha mě hodně zaujala, spojit příběh s recepty je skutečně originální :lol: Jen se bojím, že bych při čtení dostávala pořád na něco chuť
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
Hana Moualla
0 RE: RE: Lehké jako pravé tiramisuHana Moualla 2011-07-07 14:35
Riziko to je... Ale zkuste se napřed podívat na "jídelní blog" Evy Rýznerové na: http://cuocadolce.blogspot.com/2011/05/pesto-nepesto.html
a uvidíte, že je to originální autorka, stejně jako moje oblíbená Lenka Požárová (ale to už je opravdu kulinární novinářské nebe) :D
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 

Aktuality

  • Prosincové akce v knihovnách

     

    Chcete vědět, co zajímavého se děje v knihovnách a jaké akce si pro své čtenáře připravily? Pak sledujte rubriku Knihovny, v níž vás budeme pravidelně informovat o dění v knihovnách a akcích s nimi spojených.

    Číst dál...  
  • Prosincová Pevnost ve znamení Star Wars

    Opět nastal ten správný čas a na pultech trafik se objevil další díl fantasy a sci-fi časopisu Pevnost. Venku už se značně ochladilo, proto si ho vezměte k hořícímu krbu a při jeho čtení se trošku zahřejte. I když některá jeho témata jsou lehce mrazivá. Na co se můžete těšit?

    Číst dál...  

Doporučujeme

icon 10x10px eKNIHOVNA.cz – knihy, noviny, časopisy 24 hodin denně.
icon 10x10px KURZY ANGLIČTINY Navštivte ukázkovou hodinu zdarma!

Nové komentáře

Doporučujeme

icon 10x10px Atraktivní práce pro všechny, kteří si věří.
icon 10x10px SMS zdarma do všech sítí.

Soutěž

  • Soutěž o knihu Dospělost je mýtus

    Ode dneška soutěžíme o knihu Dospělost je mýtus z nakladatelství CooBoo. Pokud správně zodpovíte tři jednoduché soutěžní otázky a usměje-li se na vás štěstí při závěrečném losování, kniha bude vaše.

    Číst dál...

Z čtenářského deníku

  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  
  • Biblický příběh, který se odehrává na americkém venkově

    John Steinbeck se narodil roku 1902 v Kalifornii. Vystřídal mnoho různých profesí a získané zkušenosti potom uplatňoval ve svých knihách. Patřil k autorům takzvané ztracené generace zažil první světovou válku a ve svých dílech popisuje bídu, které byl svědkem. Vyzdvihuje krásu kalifornské krajiny a sílu lidského ducha, naopak silně kritizuje násilí, zákeřnost a vypočítavost. Získal Pulitzerovu cenu i Nobelovu cenu za literaturu. Mezi jeho nejznámější knihy patří Hrozny hněvu, O myších a lidech, Pláň Tortilla a právě Na východ od ráje

    Číst dál...  

Přihlášení