Recenze: Odborná literatura

Kvantová teorie nikoho nezabije

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Podobně jako mnoho lidí na téhle planetě i vy jste se už určitě hlavou otočili k nebesům posetým hvězdami a sami sebe se ptali, jestli má nádhera rozprostírající se před vašima očima konec. Nebo jste možná přemýšleli nad tím, jestli vůbec měla nějaký začátek. O světě kolem nás, o zákonech, které řídí naši každodenní existence, toho víme pořád málo a právě kniha Marcuse Chowna se nám snaží ukázat, že ne všechno je tak, jak jsme se to učili v lavicích středních škol.



Marcus Chown vystudoval fyziku a astrofyziku a my se nemůžeme divit, že právě těmto oborům se věnuje i ve svém profesním životě. Kariéru zahájil jako radioastronom a později spolupracoval s BBC. V současnosti zastává pozici kosmologického poradce populárně-vědeckého týdeníku New Scientist a věnuje se psaní. Na svém kontě má tituly jako Afterglow of Creation (Odlesk stvoření) či v češtině vydané Čarodějná pec: pátrání po původu atomu a Vesmír hned vedle: dvanáct šokujících myšlenek z přední výspy vědy.

Na první pohled nenápadná a zájem moc nepoutající obálka knihy s názvem Kvantová teorie nikoho nezabije a podtitulem Průvodce vesmírem v sobě ukrývá dvě stě stran, které nás vezmou na strhující jízdu vesmírem a jeho fyzikálními zákony. Autor se nám pokusí srozumitelně vysvětlit, co to je foton, a odpoví nám na otázku, zda je částicí nebo vlnou, prozradí nám něco o kvantových počítačích a principech, na kterých by mohly jednou fungovat, pokusí se nám ozřejmit Heisenbergův princip neurčitosti, načrtne nám, co to je spin, a odpoví nám na otázku, proč nejsou všechny atomy stejné a proč je svět kolem nás tak rozmanitý.

Jednoduchým, lehce pochopitelným jazykem bez využití matematiky nám spisovatel naservíruje hlavní problémy fyziky dvacátého století a nastíní nám způsob, jak se je podařilo či nepodařilo vyřešit.

Na konci publikace na nás čeká téměř třiceti stránkový slovníček pojmů, ve kterém autor stručně charakterizuje a vysvětluje alespoň nejdůležitější a nejzákladnější pojmy, které by měl znát každý, kdo se odhodlá dále se věnovat poznávání kvantové fyziky.

Je potřeba poznamenat, že se autor ve své knize nepokouší obsáhnout všechny teorie a názory, které v dnešní fyzice udávají tón, a neprobírá problémy do takové hloubky, jako tomu bylo v knize Michia Kaku Hyperprostor či v knihách Stephena W. Hawkinga. Avšak jeho publikace je vynikající startovací čárou pro všechny nadšence a přívržence moderní fyziky a šíleně ulítlých teorií, se kterými se setkáváme povětšinou jen v sci-fi seriálech, ale které nejsou ve skutečnosti až tak nesmyslné a za vlasy přitažené, jak nám může náš zdravý rozum napovídat.

„Přicházeli zdaleka, jen aby to viděli – řeku, která teče do kopce. Nejdříve protékala rybářským přístavem a vinula se vzhůru mezi domky natěsnanými podél břehů. Pak začala šplhat do kopce posetého ovečkami, až k rozeklané skále nad městem. Na jejích vlnách se pohupovali překvapení rackové, kolem pobíhala nadšená děcka. A na zahrádkách restaurací všude podél spodního toku řeky posedávali turisté a ohromeně zírali na ten zázrak, zatímco jim pivo pomalu stoupalo ve sklenicích a tiše zase vytékalo na zem.“ (Chown, M. Kvantová teorie nikoho nezabije. Zlín: Kniha Zlín, 2010, s. 73.)

Říkáte si, že je to nemožné? Voda nemůže téct do kopce. Takové něco by se neodvážili tvrdit ani ti největší snílci či tvůrci filmů. Marcus Chown a kvantová teorie tvrdí, že možné to je. Ale je jenom na vás, zda mu dáte šanci, aby vám to vysvětlil a dokázal. Je jenom na vás, zda sáhnete po nové publikaci nakladatelství Kniha Zlín s názvem Kvantová teorie nikoho nezabije.

Knihu Kvantová teorie nikoho nezabije vydalo nakladatelství Kniha Zlín

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení