Komiksy

Králík vs. armáda démonů

1 1 1 1 1 (1 hlas)
detail

Komiksová událost konce roku 2012 je tady. Usagi Yojimbo po sedmi letech a osmnácti příběhových svazcích poprvé přichází jako grafický román s názvem Yokai a pěkně se nám vybarvil.

Série Usagi Yojimbo si nezaměnitelným stylem, vypravěčským umem svého tvůrce i řadou zajímavých postav vydobyla v českých komiksových luzích a hájích čestné místo a získala si řady čtenářů. Kniha Yokai, která je zatím posledním zářezem na kataně nakladatelství Crew, však v mnohém popírá většinu toho, co si Usagiho příznivci v souvislosti s touto sérií vybaví. Na první pohled překvapí již zcela jiná podoba obálky včetně pevných desek. Po otevření přichází patrně největší šok, protože příběh Yokai je kompletně barevný. Pomineme-li obálky, je to poprvé, co můžeme vidět Usagiho dobrodružství jinak než černobíle. Dalším rozdílem je též obsah knihy, ve které nalezneme pouze jeden příběh, dokonale splňující antická pravidla jednoty místa, času a děje.

knihaMiyamoto Usagi, králičí ronin, tentokrát za temné noci zabloudí v lese, kde se shodou náhod chystají yokai – nestvůry, duchové a démoni japonské mytologie – ovládnout svět lidí. Na začátku všeho je úpěnlivá prosba matky o záchranu života její dcery. Přestože Usagi ví, že  si ukusuje příliš velké sousto, nemá, jako správný kladný hrdina, na vybranou a začíná po dívence pátrat. V lese narazí nejen na příšery, ať už strašlivé, komické, či záludné, ale též na lovce přízraků Sasukého, který mu objasní, co se vlastně děje a požádá Usagiho o pomoc v nerovném boji. Netřeba dodávat co Usagi udělá.

Příběh je přímočarý a v prvé řadě akční. V rozhovoru na konci knihy ostatně Stan Sakai – tvůrce, scénárista a kreslíř série Usagi Yojimbo – přiznává, že se snažil vytvořit příběh, ve kterém bude hodně akce, dramatu a humoru. To Yokai rozhodně splňuje. Čtenář se dočká i několika překvapení, ale převážně v něm Usagi stále někam běží a s někým, nebo lépe řečeno s něčím, bojuje. Pokud má nějaké to morální dilema, či meditativní chvilku, je vše vyřešeno na maximálně dvou stránkách a už se zase valí dál.

Knihu Usagi Yojimbo: Yokai si tak mohou vychutnat jak pravidelní čtenáři ušákových dobrodružství, tak nováčci, kteří se s antropomorfním hrdinou a jeho světem setkávají poprvé. Ti první dostanou příběh oblíbeného hrdiny s novým rozměrem, který mu dodaly vodové barvy Stana Sakaie, ti druzí zase barvitý akční příběh plný monster japonského folkloru.

Za zmínku ještě stojí krásná podoba knihy včetně desek a kvalitního papíru a zmiňovaný rozhovor, ve kterém Stan Sakai seznamuje čtenáře se vznikem knihy, způsobem malby a odpovídá na řadu dalších dotazů.

Usagi Yojimbo: Yokai byl původně vydán roku 2009 k dvacátému pátému výročí vzniku králičí série. Je jen dobře, že jsme na něj v České republice nemuseli také čekat dvacet pět let, protože Yokai rozhodně stojí za přečtení a obzvlášť pro fanoušky Miyamota Usagiho se jedná o jasnou koupi.

Knihu Usagi Yojimbo: Yokai vydalo nakladatelství Crew

obrázek

obrázek2


obrázek3

 

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení