Komiksy

Komiksy: Scott Snyder – Batman: Rok nula – Temné město

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Batman, jeden z nejslavnějších fenoménů komiksového světa, je opět na scéně. Nakladatelství Crew totiž nedávno vydalo novou knihu s netopýřím mužem v hlavní roli, a to pod názvem Batman: Rok nula – Temné město. Jde o pátý svazek ze série, kterou mají na svědomí scénárista Scott Snyder a kreslíř Greg Capullo.



Batman: Rok nula – Temné městoDěj se odehrává v Gothamu, který čelí výpadku energie, sílící vlně zločinu a navíc i blížící se superbouři. Po městě jsou navíc nacházena zohavená těla předních vědců, které zevnitř roztrhaly vlastní kosti nekontrolovaně rostoucí po podání záhadného séra. Tyto skutky má na svědomí Doktor Smrt, nechutná kreatura, se kterou bude nucen utkat se v nelehkém boji samozvaný ochránce Gothamu – Batman. A není to jediný protivník, který se vynoří ze tmy. Ještě větší nebezpečí představuje poněkud groteskní postavička Riddlera (známého českému publiku i pod pseudonymem Hádankář, a to především v podání Jima Carreyho ve filmu Batman navždy). Tento rádoby nejchytřejší muž planety má totiž v plánu převzít moc nad celým městem a přinutit jeho obyvatele rozvíjet svůj intelekt; v opačném případě, pokud by jeho experiment s vytvořením superinteligentního článku ve vývoji lidstva nevyšel, by nastoupil jeho druhý plán, tentokrát s ničivějším dopadem na celé město. Batman tak musí kromě muskulatury zapojit i své šedé buňky mozkové, aby se mu podařilo odvrátit zkázu Gothamu...

Oproti některým starším zpracováním Batmana se ten Snyderův vyznačuje několika inovacemi. Mezi nimi je to např. podivné jiskření mezi hlavní postavou a komisařem Gordonem, kteří se zrovna nemusí. Na povrch vyplouvá několik nových skutečností, které Batmana / Bruce Waynea spojuje nejen s jmenovaným policistou, ale i s dalšími postavami, překvapivě např. i s Doktorem Smrt. Tyto spojitosti jsou v komiksu osvětlovány řadou flashbacků, které se odehrávají v různých časových rovinách a které rozšiřují příběhový mikrokosmos i za hranice Gothamu. Komiks se navíc vyznačuje značnou intertextualitou, na své si tak přijdou hledači odkazů na starší batmanovskou tvorbu. 

Jak bylo naznačeno, v komiksu se snoubí hororové prvky (postava zohaveného Doktora Smrt) spolu s těmi groteskními (postava Riddlera). Spojení těchto protipólů nejsou v případě batmanovských komiksů ničím neobvyklým, vzpomeňme např. na „vtipálka“ Jokera a dalších padouchů oblečených do úsměvných, mnohdy pestrobarevných přiléhavých kostýmů, oproti tomu pak ponurou postavu samotného Batmana, která představuje sama o sobě zosobnění čehosi temného, neproniknutelného. Ovšem skloubení hned dvou typologicky různých antihrdinů do jednoho příběhu lze hodnotit jako neotřelé novum, které sice může na některé čtenáře působit trošku rušivě, avšak na druhou stranu jde možná o snahu autora překvapit čtenáře a udržet jeho pozornost až do konce. 

Na utvoření hororové či komické atmosféry má nemalý podíl vizuální stránka komiksu. Ilustrace patří mezi klasiku amerického komiksu, poněkud vybočující je snad jen někdy odvážnější hra s barvami. Některé výjevy jsou striktně laděny do odstínů jedné barvy, zatímco jinde se do popředí dostanou nevšední kombinace hýřící pestrostí a sytostí barev. Čtenáře také možná překvapí podoba některých postav; zatímco např. komisař Gordon má obdobné vnější rysy jako v jiných batmanovských sériích, Bruce Wayne tu má vzezření mladíčka s vypracovaným tělem a značně krátkým sestřihem.

Komiks je napínavý, jen těžko jsem se od něj mohla odtrhnout, dokud jsem nedočetla poslední stránku. Doporučuji jej všem milovníkům příběhů o Batmanovi, které dozajista potěší i připojený příběh Tápající ve tmě, odkazující hlavními hrdiny mj. na slavné Soví město. V závěru si pak můžete prohlédnout galerii alternativních obálek ke komiksu, z nichž některé jsou vskutku originální.

Batman: Rok nula – Temné město
Batman: Rok nula – Temné město

Batman: Rok nula – Temné město
Autor Scott Snyder
Překlad Martin D. Antonín
Ilustrace Greg Capullo
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 256
ISBN/EAN 978-80-7449-380-5
Ediční řada Batman: Rok nula

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení