Komiksy

Batman kráčí do poslední bitvy

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Nakladatelství Crew nedávno přineslo druhé české vydání ponurého komiksu z batmanovské ságy Návrat temného rytíře. Jde o kultovní komiks Franka Millera z roku 1986 (originální název Batman: The Dark Knight Returns), v němž se autorovi podařilo splnit si velký sen. Vylíčit svého oblíbeného hrdinu v novém světle, a to jako vysloužilého hrdinu, v jehož nitru stále zaznívá touha vzdorovat zločinu spolu s vědomím, že mu nejen ubývají síly, ale jsou mu házeny klacky pod nohy ze strany vlády, médií i veřejnosti. Přesto se rozhodne ještě jednou pomoci očistit svět od zla. Dámy a pánové, Batman se vrací. Naposledy.



knihaBatman ve výslužbě. Řeknete si, že to je myšlenka téměř kacířská. Vždyť kdo by pak chránil Gotham, hnízdo všeho neřádu v podobě vrahů, násilníků, šílenců, prostě veškeré lidské verbeže, kdyby se temný rytíř rozhodl dát přednost stařeckým důchodkám a pohodlnému křeslu u televize před nočními honičkami v kostýmu netopýra? Odpověď asi tušíte. Nikdo. Město je necháno napospas novému gangu mutantů, kteří nejen okrádají bezbranné civilisty, ale vyžívají se i ve znásilňování a vraždění. Navíc se z vězeňských a psychiatrických zařízení dostávají na svobodu další zločinci, a to na přímluvu povolaných lékařů, kteří dokonce jejich řádění (minulé i to, které následuje po jejich propuštění) přičítají negativnímu vlivu Batmana. Ten se v očích všech stává zrůdou, na kterou lze svalit vinu za všechno zlé na světě. Je to podle odborníků „bezohledný netvor, který bere zákon do svých rukou a ohrožuje tak samotné základy demokracie“. Nemožné, říkáte si. Ale přesně to hlásají komentátoři televizních zpráv i titulky nejprodávanějších novin. Svět se spřáhl proti Batmanovi. A Batman zůstává ve své bitvě sám.

Tedy ne tak úplně. Po boku mu naštěstí stojí věrný sluha Alfred, který se stará nejen o pánovu teplou večeři a vyprané spodky, ale i o utajení úzkostlivě střežené identity pana Waynea před dotěrnými návštěvníky, sem tam zastoupí i roli domácího lékaře, když se pán vrátí z nočních toulek s kulkou ve stehně nebo s polámanou rukou. Větší zájem u čtenáře si v tomto komiksu získá jiný Batmanův pomocník. Je jím Robin. Ta Robin. Jde o třináctiletou dívenku, kterou Batman jednoho dne zachrání před rozběsněnými mutanty a ona se na oplátku rozhodne bojovat proti zločinu. Batman ji postupně zasvěcuje nejen do umění boje, ale i do vlastních pravidel boje se zločinem.

Komiks je ukázkou Millerova umění vytvořit originální příběh, který je vyprávěn nevšedním způsobem. Zaujalo mě v něm neustálé střídání vypravěčských modů, od klasického vyprávění po  vsuvky v podobě televizních zpráv a pořadů, které samy komentují příběh ze zcela odlišného úhlu. Propojení obou složek ve čtenáři zanechá zvláštní pachuť zjištění, že to, co se jemu jeví jako černé a bílé, může být ve chvíli převráceno v očích jiné osoby. Je to ukázka lidské malosti, která nezmůže nic proti panující hlouposti a demagogii médií.

Komiks Batman: Návrat temného rytíře by neměl scházet ve sbírce žádného milovníka kvalitních komiksů. Věřím, že vás ohromí stejně jako mě. Ale dost bylo slov. Nalistujte první stránku a přesvědčte se o přednostech tohoto komiksu sami.

il


Komiks Batman: Návrat temného rytíře vydalo nakladatelství Crew

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení