Komiksy

Smutné loučení s Vetřelci

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Když v roce 1979 shlédli poprvé návštěvníci kin film Vetřelec, patrně ještě netušili, že stojí u zrodu světového fenoménu. Po tomto proslulém snímku Ridleyho Scotta totiž následovaly další tři neméně slavná pokračování a vetřelci se prodrali i do světa komiksů. Ty do našeho prostředí přináší v českém překladu nakladatelství BB art, které nedávno vydalo šestý, a bohužel i poslední, omnibus s vetřelčí tematikou.



knihaJe až s podivem, jak rychle si čeští čtenáři oblíbili komiksy vyprávějící o ne příliš rovném souboji lidí s mimozemskými monstry. Jde o četbu, která je vhodná spíše pro otrlé čtenáře, které od četby neodradí pohled na hektolitry krve, vyhřezlé vnitřnosti či popraskané kosti. Co ale jiného čekat od komiksu o vetřelcích, když ne pořádné bitky končící zmasakrováním lidských mas, jen ojediněle i těch vetřelčích.

Při četbě jednotlivých příběhů jsem často přemýšlela, kde je hranice mezi originalitou a vykrádáním cizích děl, kde jde ještě o kvalitní četbu a kde naopak o brak. V komiksech tohoto žánru je často těžké určit, kam je zařadit, zvlášť když se v nich střetávají různí autoři a kreslíři. V šestém dílu je shrnuto celkem třináct příběhů lišící se délkou (extrémně krátké, které v šestém omnibusu převažují, se střídají s dlouhými, někdy možná až příliš rozvláčnými povídkami (Apokalypsa, Xenogeneze)), tematikou (akční povídky plné stříleček a střetů s vetřelci (např. Xenogeneze) spolu s minipříběhy zaměřenými na osud jednoho člověka nebo hrstku lidí (např. 45 vteřin nebo komický příběh Svině)) i provedením (příběhy beze slov i s patetickými a často klišé překypujícími promluvami, černobílé povídky spolu s pestrobarevnými).

O tom, že jde v případě šestého omnibusu skutečně o pestrou směsici, se můžete přesvědčit přečtením hned prvních dvou příběhů. V barevném více než devadesáti stránkovém příběhu Apokalypsa se seznámíte s Alectou Throopovou, která je vyslána na nebezpečnou misi – má zachránit doktora Keitela a jeho tým, jenž se víc než rok neozval své mateřské společnosti. Ukáže se, že si tento doktor učinil z vetřelců své poddané a vybudoval si vlastní laboratoř na neobydlené planetě. Hlavní roli zde přitom bude hrát zázračná vakcína, která dokáže ve vetřelcích otupit jejich základní instinkt zabít, případně použít svou oběť k rozmnožení, což nebohého hostitele stejně tak jako tak bude stát život.

Druhý příběh Jednou za život čtenáře přenese do džungle, kde se doktorka Pho přesvědčí o vlastní bezmoci. Stane se totiž obětí mocných lidí, kteří se snaží na vetřelcích vydělat. Ti se ale jen tak nedají zastrašit, a tak si dále budují své velké hnízdo. Na rozdíl od prvního příběhu tu jde o mikrosondu do osudu jednotlivce, který se ocitne v soukolí velké společnosti. Kresba je tu navíc jednoduchá černobílá a vše je vyprávěno jen na deseti stranách.

V omnibusu lze nalézt vydařené i o něco méně vydařené příběhy, alespoň z mého pohledu. Co musím na knize ocenit, je právě ono střídání různých stylů, a to jak po stránce žánrové či tematické, tak vizuální. Každý čtenář si tu přijde na své, zvlášť pokud má ve své sbírce již předcházející díly. Ten šestý si určitě nenechte ujít.

„Doktor Keitel je skutečně velký muž, ale géniové bývají nepředvídatelní... A velikosti je dosahováno jedině skrze velké oběti.“

„Spojení nebylo jediné, co v tu chvíli chcíplo.“


il


Omnibus obsahuje tyto příběhy:

Apokalypsa (scénář Mark Schultz, kresba Doug Wheatley)
Jednou za život (scénář Mark Schultz a Phil Amara, kresba Rick Leonardi)
Xenogeneze (scénář Tom a Mary Bierbaumovi, kresba David Ross)
Lovci lebek (scénář Mike W. Barr, kresba Gene Colan)
Turistická sezóna (scénář Beau Smith, kresba Gray Morrow)
Svině (scénář Chuck Dixon, kresba Flint Henry)
Za hranicí (scénář Darko Macan, kresba Tommy Lee Edwards)
45 vteřin (scénář Darko Macan, kresba Frank Teran)
Staří bohové (scénář Nancy A. Collins, kresba Leif Jones)
Čistka (scénář Ian Edginton, kresba Phil Hester)
Skleněná chodba (scénář David Lloyd, kresba David Lloyd)
Lovec přízraků (scénář David Wenzel, kresba David Wenzel)
Přízrak (scénář Jay Stephens, kresba Eduardo Risso)

Komiks Vetřelci, omnibus kniha šestá vydalo nakladatelství BB art

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení