Knižní novinky

Jak Amík plavat mezi Čecha

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
oblicej

Již zítra se na pultech knihkupců objeví v pořadí třetí kniha od Američana Jona Davise, který zcela nezaměnitelně a humorně popisuje své dojmy a postřehy ze země v srdci Evropy. Jací jsme pohledem někoho, kdo se zde nenarodil? Co je na nás obdivuhodné a co naopak naprosto nepochopitelné? Na to odpovídá titul Ryba mimo vodu, který vychází v Nakladatelství Fragment 29. srpna!

 


knihaV pořadí již třetí kniha Jona Davise, žijícího od roku 1992 v Praze, je souborem devíti fejetonů, které jsou z větší části zaměřené na české prostředí. Jon Davis v nich vypráví o sobě, o svých přátelích i o cizincích. Částečně shrnuje svůj dvacetiletý pobyt v České republice a snaží se vysvětlit, co za tu dobu již pochopil a naopak, co nepochopí nikdy.
Příběhy jsou psány milou chybnou češtinou, vtipně a naprosto originálně. „Jonovým jazykem“ je popsána celá řada zkušeností se životem a zvyky v českém prostředí od každodenních témat jako jsou nákupy, zaměstnání, výlety až po účast v televizních pořadech. Jak nás vidí a proč říká, že Češi žijí podle motta „Žij a nech žít“?

Jeden milá Američan žít uprostřed krásná Čecha!
Jon Davis, Američan žijící v Praze, popisuje svojí typickou češtinou zážitky, postřehy a život v srdci Evropy. Jak se žije v Čechách? Jak nás vidí někdo, kdo se zde nenarodil? Každodenní dění originálně a nezaměnitelně zachycené pohledem Američana.
Ryba mimo vodu volně navazuje na první dvě knížky J. Davise Sousedi a Hezký víkend.

Ukázka z knihy:
Hodná holka Helena z Písku taky bydlila na našem patře v Domě učitelů. Helena všechny šest z nás pozvala – Michelle, Jill, Sascha, Jim, Mark a já – do své chaty na víkend.
„Chtěla bych nás na víkend pozvat jít na houby. Máme v Jižních Čechách malou, ale hezkou rodinnou chatu.“ A pak dodala, „To je výjimečný rok pro houby. Trochu pozdě, ale výjimečný.“
„Co to je Jít na houby?“ Mark se zeptal.
„Stále nevíš?“ Michelle se Marka zeptala. „Ježíš! To je český hobby číslo 1!“
„A co to je?“ Mark se zase zeptal.
„Hledat v lesu houby,“ vysvětlila Michelle.

Slavnostní křest knihy „Ryba mimo vodu – jak Amík plavat mezi Čecha“ se uskuteční 4. září 2013 od 16 hodin v Paláci knih LUXOR (Václavské nám. 41, Praha 1 – 1. patro) za účasti autora Jona Davise a vážených hostů - Sherry Keneson-Hall, kulturní atašé amerického velvyslanectví, a Saši Gr., básníka a prozaika.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení