Audioknihy

Audioknihy: Peter May – Kritik

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Skotský autor detektivních románů Peter May má v oblibě série. Přidržíme-li se kriminalistického žargonu, jde tedy o sériového autora. Audiokniha Kritik, vydaná nakladatelstvím OneHotBook, patří mezi Akta Enzo a je druhou částí z této řady.


KritikEnzo Macleod se v této knize pustil do dalšího nevyřešeného případu, vraždy známého vinařského kritika Gila Pettyho. Jak je v Mayových knihách zvykem, i tato mrtvola je poněkud bizarní. Macerovaná, zbarvená dlouhým pobytem v červeném víně. Jakoby se potvrzovalo přísloví – kdo s čím zachází, tím také schází.

Každá série Petera Maye má nějaký charakteristický znak. V tomto případě mají knihy nádech thrillerů Dana Browna, v nichž pátrání krok za krokem prochází za pomoci nalézaných indicií. Postup poněkud připomíná určitý typ počítačové hry. I když Kritik v tomto smyslu není tak charakteristický jako první díl série Výjimeční lidé, připomíná spíš luštění záhady, než seriózní vyšetřování zločinu. K tomu přispívají dost bohaté vedlejší linky, zejména exkurze do oblastí odborných, ale zajímavých.

V audioknize Kritik se spolu s hlavními hrdiny můžeme ponořit do tajů výroby vína velmi hluboko. Ne tak, jako nešťastné oběti, kterých bude – to snad prozradit mohu – skutečně dost. Někdy působí cesta, kterou se autor snaží k vysvětlování dostat, trochu křečovitě, například ochutnávání lahodného moku nemuseli Enzo a spol. absolvovat. Ale přejme jim je, zvlášt Enzovi, ten si ho pro pobavení čtenáře užil dostatečně.

Některé prvky se v Mayových detektivkách objevují opakovaně. Velmi oblíbené jsou scény na pitevně, někdy autor volí téměř totožné věty, ne však natolik, abychom ho mohli nařknout z používání ctrl-c / ctrl-v. Ale rád k pitvě přizve postavu, která není na autopsii navyklá a ocitá se na pokraji zhroucení nebo alespoň ve tváři zezelená. Je škoda, že spisovatel, který si dokáže najít dostatek zajímavých faktů, podlehl současnému klišé v kriminálních románech, jako je šokování čtenáře nechutnými scénami. A to přesto, že konzument detektivek je přivyklý a z míry ho jen tak něco nevyvede.

Audioknihu načetl David Matásek a je třeba říct, že naprosto profesionálním způsobem. Nic jiného by snad posluchač u tak zkušeného herce neočekával. U audioknihy takového žánru je příjemný a vyrovnaný hlas opravdu přínosný, posluchač se může plně soustředit na děj, nerušený falešnými emocemi, které autor do příběhu nedal. Přesto bych měl malou výtku, i když v případě Kritika není problém tak výrazný jako třeba u Marťana či některých jiných audioknih. Režisér by měl myslet na posluchače, zejména ty sedící za volantem. Těch je, myslím, docela dost. Ostrý zvukový přechod mezi kapitolami je v některých případech doslova vražedný.

Peter May je plodný autor, ale dokáže si zachovat velmi vysokou úroveň. Rozdělení románů do diametrálně odlišných sérií se jeví jako dobrá strategie, zejména proto, že si může dovolit celou škálu stylů, od zádumčivé nálady Hebridských ostrovů, přes orientální čínské detektivky k trochu za vlasy přitaženým příběhům geniálního amatérského detektiva.

I když autor rozvíjí mnoho vedlejších témat, která lze označit za poučná, zůstává Kritik pouze kriminálním románem určeným k ukrácení volného času. Čtenář se podle něj nebude učit ochutnávat francouzská vína, ani udivovat společnost vědomostmi o jeho výrobě. Kniha je zpracovaná běžnou formou, nalezneme v ní vyváženou porci záhad i komplikovaných vztahů s latentními prvky lásky. Ale od detektivky chce čtenář právě to a Peter May to ví a dokáže to čtenáři dát.

Na stránkách vydavatelstvízde je možno nalézt ukázku z audioknihy.

Název: Kritik
Autor: Peter May
Nakladatelství: OneHotBook
Audiokniha
Rok vydání: 2016
Vydání: 1.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení