Audioknihy

Audioknihy: Jiří Boudník – Věže – Příběh 11. září

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
kniha

Nastal opět čas představit další audioknihy nakladatelství Tebenas. A znovu jsem vybral dvě, které jsou svým pojetím i obsahem velmi odlišné. Rozdíl vychází mimo jiné ze způsobu, jakým nakladatelství k vydávání audioknih přistupuje a jakým pro ně získává podklady.


knihaNejprve si představme CD, navazující na již vydanou nahrávku příběhů Sherlocka Holmese Barvíř na penzi a Podnájemnice v závoji. I nyní na nosiči najdeme dva příběhy, tentokrát Tři Garridebové a Umírající detektiv. První je variantou mnohem známější povídky Spolek ryšavců, pro čtenáře, dobře seznámeného s tvorbou sira Arthura Conana Doyla, není rozuzlení nijak překvapivé. Ale vzhledem k tomu, že vyznavačům autora asi není žádný z příběhů neznámý, jsem přesvědčený, že je čtou spíše pro samotné potěšení z četby, nikoliv proto, že by očekávali napětí až do poslední řádky. 

Umírající detektiv je další z klasicky koncipovaných drobných příběhů geniálního detektiva, v němž usvědčí zločince bravurním předstíráním vlastní nemohoucnosti. Posluchač se může pobavit způsobem, jakým Holmes svým protivníkem manipuluje a jak ten se naopak naivně zaplétá do rozhozených sítí, protože i tento případ je již od začátku velmi průhledný

Obě povídky jsou zpracovány jako rozhlasová hra a nakladatel je získal z archivu. Tímto způsobem se postaral o to, aby tato drobná, ale profesionálně velmi dobře odvedená díla nezapadla a měla znovu příležitost dostat se na veřejnost. Roli Sherlocka Holmese ztvárnil Jiří Tomek, Dr. Watsona Jaroslav Kuneš, v povídce Tři Garridebové vystupuje Rudolf Krátký, v Umírajícím detektivovi Ladislav Lakomý. Oba snímky režíroval Zdeněk Kozák. 

Audiokniha podle románu Jiřího Boudníka Věže – příběh 11. září není dramatizací jako předchozí CD, v nezkráceném znění ji načetl herec Pavel Batěk. Kniha Jiřího Boudníka je pozoruhodná v mnoha ohledech přesto, že o 11. září vzniklo mnoho publikací nejrůznějšího zaměření od dokumentů, přes beletrii až k textům, zabývajícím se konspiračními teoriemi. 

Jiří Boudník přistupuje ve své knize k tragédii, které ovlivnila nejen Ameriku, ale doslova celý svět, komplexně. Přestože ho jeho povolání předurčuje k odbornému posouzení zřícení věží, nezůstává jen u toho. Kniha se věnuje především lidem, zasahujícím při požáru a pracujícím na odklízení trosek, přesto v ní čtenář odborné postřehy najde, zejména proto, že autor pracoval v komisi, věnující se tragédii, a také se aktivně podílel na likvidaci jejích následků. 

Samozřejmě, že technické podrobnosti najdeme i v jiných publikacích, přesto laik prostřednictvím beletrie lépe přijme vysvětlení příčin, proč se věže při požáru zřítily, jaká je úloha tepelných izolací i jaké jsou důsledky jejich selhání. Ve zprávách našich televizí, pokud se dobře pamatuji, byly opakovány stále stejné záběry a komentáře, zaměřené především na samotný okamžik náletu letadel a následného zřícení WTC. Jiří Boudník zdůrazňuje jiné aspekty události umožňující pochopit, jak zřícení věží ovlivnilo život lidí na dlouhou dobu po tomto okamžiku. 

Nakladatel věnoval vydání audioknihy velkou pozornost, stejně jako její propagaci. Křtil ji hasič Tiernach Cassidy, jeden z těch, kteří zřícení věží přežili a kteří se pak mnoho dní snažili v troskách najít ostatky svých kolegů i ostatních lidí. Jiří Boudník si vybral pro svou knihu osudy několika z nich, těch mrtvých i přeživších, aby čtenáři zprostředkoval lidský rozměr tragédie. Zároveň nás zavádí do zvláštního světa dělníků, putujících ze stavby na stavbu po celých Státech, jako novodobí Nomádi. V Česku se s takovými lidmi málokdy setkáme, jsme přece jen se svými domovy pevněji spjatí a málokdy jsme ochotni je na delší dobu opustit či zcela změnit. 

Jiří Boudník má smysl pro detail, proto se musíme na některých místech obrnit trpělivostí a prokousat se pasážemi, dopodrobna popisujícími stavbu mrakodrapů, bezpečnostní aspekty jejich konstrukce i teorie, vysvětlující jejich zřícení. Myslím však, že to jsou informace, k nimž se čtenář málokdy dostane v takové formě, spojující odbornost i schopnost srozumitelně vysvětlit problém. V jeho vyprávění můžeme zachytit atmosféru New Yorku i situaci ve stavebnictví, která má s tou naší, přes mnohou odlišnost i překvapivé styčné body. Náš stavební průmysl sice neovlivňuje skutečná mafie, ale podobné struktury i když chaotičtější bychom v něm také snadno našli.  U nás, stejně jako v Americe, jde o skupiny prakticky nepostižitelné, které si vybudovaly obrovský vliv na politickou scénu. 

Audiokniha Věže – příběh 11. září má i pro českého posluchače velký význam, přestože se můžeme domnívat, že událost se odehrála tak daleko a tak dávno, že nás vlastně ani nemusí zajímat. Jde však o velmi mylnou tezi, z pohodlnosti prosazovanou lidmi, žijícími pouze ve svém malém prostoru, omezeném hlavně jejich myšlením. Jak se ukazuje v současné době, události ve světě jsou navzájem propojeny a ovlivňují se víc, než si dokážeme představit. 

DOYLE, Artur Conan. Sherlock Holmes - Tři Garridebové a Umírající detektiv. Praha, Tebenas: 2015. Audiokniha 

BOUDNÍK, Jiří. Věže – Příběh 11. září. Praha, Tebenas: 2015. Audiokniha. 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení