Aktuality

6. Ostravský knižní veletrh

1 1 1 1 1 (3 hlasů)

Ostravský knižní veletrh skončil již před čtrnácti dny a je ho možné hodnotit s nadhledem a odstupem. Jaký byl a co přinesl?


ilOd Ostravského knižního veletrhu nemůže návštěvník očekávat, že mu poskytně tak pestrou nabídku vystavovatelů a doprovodných programů, jako pražský Svět knihy. Jeho ladění je komornější a hlavní slovo mají regionální vystavovatelé. V charakteru veletrhu se tak odrazil způsob, jakým je prezentována oblastní literatura, neprávem odsouvaná na druhou kolej, převážně z důvodů ekonomických.

Náš trh je bezesporu knihami zahlcen, naštěstí stále existuje dost lidí, kteří rádi čtou a neopomíjí ani domácí autory. Přesto v takovém prostředí hraje primární roli reklama a je poznat, že právě velká nakladatelství mají sílu propagovat knihu a autora tak, aby se stal prodávaným a známým. Dochází pak k absurdním situacím, že texty pochybné kvality dosahují vysokých prodejů, přestože všichni hrdě tvrdí, že by se takového braku nedotkli ani v rukavicích.

Čtenářům nehledajícím pouze v hlavních proudech mohou právě takové akce přinést nejedno příjemné překvapení v podobě knih, které sice neobsazují horní příčky žebříčků prodeje, ale jsou velmi kvalitní a zajímavé. Jejich jediným nedostatkem je pouze absence větší reklamy.

ilStálicí knižního veletrhu je kromě nakladatelství Hejkal, podílejícím se na organizaci, i Arnošt Vašíček, známý český lovec záhad, kterého jeho záliba přivedla do nejednoho zajímavého místa u nás i ve světě. Kromě knih bylo možno najít i DVD s filmy, natočenými na motivy jeho textů.  Arnošt Vašíček úzce spolupracuje s Českou televizí, která na veletrhu měla svůj stánek s kvalitně zpracovanými knihami na motivy večerníčků. Česká televize se také velkou měrou podílela na doprovodném programu.

Některá větší nakladatelství naopak letos na veletrhu chyběla.

Důležitým bodem programu byl křest pozoruhodné knihy – sbírky novel pěti českých autorek Divné dny. O vydání knihy jsme informovali prostřednictvím recenze zde. Eva Tvrdá, jedna z autorek, rovněž na veletrhu pravidelně vystavuje své knihy.

Jednoznačným zlatým hřebem sobotního večera byl program Jarka Nohavici, odehrávající se v klubu Heligonka. Nedávno otevřený prostor se nachází ve Vítkovicích uprostřed pozůstatků vysokých pecí, dnes sloužících jako technický skanzen. Bývalá budova ředitelství s netradičním kruhovým půdorysem má pro kulturní využití všechny předpoklady už jen proto, že téměř neexistuje dobré a špatné místo, ze všech stran je to na jeviště dost blízko a uvolněnou atmosféru dotvářejí dva bary s občerstvením. Jarek Nohavica je pravidelným návštěvníkem veletrhu a svým vystoupením se rozhodl podpořit nejen vystavovatele, ale také návštěvnost akce.

Pořad Básníkům české země je pozoruhodný a informace o něm na stránky, věnující se literatuře, rozhodně patří. Pokud znáte Jarka Nohavicu jako písničkáře a výtečného muzikanta, mohli byste jej v tomto pásmu poznat i z jiné stránky, jako milovníka a znalce české poezie. Mnoho lidí - týká se to i čtenářů kvalitní literatury – hledí na poezii s určitým despektem. Ale v podání člověka, který jí porozumí a má dar toto porozumění zprostředkovat, se mění „básničky“ ve skutečné umění. Jarek Nohavica tento dar má, dokáže nadchnout a strhnout. Tam, kde by někdo  posluchače unudil k smrti, pobaví a vůbec ne na úkor kvality.

Zakončení sobotního večera bylo díky pořadu Básníkům české země příjemné a stylové. Jako kdyby se orientací na regionální kulturu vytvořilo domácké prostředí, v němž se lidé téměř osobně znají a dokážou si navzájem vyjít vstříc. Návštěvníci si na veletrh našli cestu a nebylo to ovlivněno jen tím, že byl tradičně spojený s dalšími akcemi, svatebním a veletrhem cestovního ruchu.

ilPříležitost představit se neměli pouze vydavatelé, ale také severomoravští autoři či lidé, organizující dětské pořady, které můžeme sledovat i v televizi. Vím, že zejména pro komerční nakladatelství je důležitý zisk a každá reklamní akce, jakou veletrhy bezesporu jsou, musí něco přinést, ale je škoda, že některé z nich ostravský veletrh svou účastí nepodpořily. I tak je dobře, že jsou lidé, kteří v sobě mají dost nadšení a síly podobnou akci organizovat.

 

 

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení