Aktuality

David Lagercrantz - autor, který má rád výzvy

1 1 1 1 1 (1 hlas)
divka

Pršelo, kapka za kapkou padala na chodník, a přesto David Lagercrantz žertoval při rozhovoru s redaktorem před velvyslanectvím Švédska, kde se konala beseda nejen o Dívce v pavoučí síti. Tam jsem ho poprvé zahlédla. Autora, který přijal výzvu pokračovat v díle Stiega Larssona. Tmavovlasý, štíhlý muž v modrém obleku s úsměvem chlapce, smyslem pro humor a slabostí pro kvalitní knihy i víno.

 

muziKdo je David Lagercrantz?
Narodil se v září roku 1962 do početné, intelektuálně zaměřené rodiny, vyrůstal nedaleko od Stockholmu. Jeho rodina patří k vyšší třídě, přesto se vyznačovala levicovými názory. Vystudoval filozofii a žurnalistiku. Pracoval jako novinář a později spisovatel. Je autorem životopisné knihy zachycující kariéru hvězdného fotbalisty Ibrahimoviče – Já jsem Zlatan Ibrahimovič, která se stala nejprodávanější knihou ve Švédsku, prodalo se více než 900 000 výtisků. Nejedná se pouze o pouhý životopis, kniha ukazuje život přistěhovalců ve Švédsku, téma, které je zvláště dnes velmi aktuální.

David je ženatý, jeho žena je novinářka, mají tři děti. To jsou stručná data o muži, který se i přes únavu z několikatýdenního cestování mile usmíval v salónku švédského velvyslanectví. Besedu zahájila krátkým proslovem Annika Jaganderová, velvyslankyně Švédska. Akce se zúčastnila také překladatelka Azita Haidarová, která pro české čtenáře Dívku v pavoučí síti přeložila a pobavila přítomné novináře, když líčila, za jakých bezpečnostních podmínek knihu překládala: „Knihu jsem samozřejmě nedostala v elektronické podobě, ale vytištěnou s vodoznakem nakladatelství. A rozhodně jsem se s knihou nepoflakovala po místních lokálech. Dokonce jsem díky Davidovi začala věnovat více péče ochraně počítače a také svého mobilu.“

Jak to bylo s Dívkou v pavoučí síti?
Když se objevila informace, že vyjde pokračování Milénia, jehož původním autorem byl Stieg Larsson, většina čtenářů předpokládala, že půjde o dopracovaný text vycházející z podkladů, které měl před svou smrtí rozpracované. Situace kolem těchto konceptů je však velmi komplikovaná, Larsson nebyl ženatý a jeho dlouholetá přítelkyně Eva Gabrielssonová není, podle švédských zákonů, dědičkou, přestože se na textech podílela a má k dispozici i laptop s nedokončeným čtvrtým dílem. Vydání knihy podle těchto podkladů tak komplikuje dlouholetý spor o dědictví mezi Evou a Stiegovou rodinou.

Davida Lagercrantze oslovilo přímo nakladatelství Norstedts a nabídlo mu možnost napsat čtvrtý díl Milénia. Jak autor říká, od chvíle, kdy souhlasil, se mu kompletně změnil život. Text musel psát na počítači odpojeném od internetu, s nakladatelem komunikoval pomocí kódů a hesel. Nesměl o textu s nikým mluvit, nepoužívat mobil, byl k smrti vyděšený z toho, že by text unikl, obával se, jak před čtenáři obstojí, zda přijmou jeho knihu, či nikoliv. Byl už téměř paranoidní, v podstatě procházel podobnou situací jako hlavní hrdinové knihy Dívka v pavoučí síti, Lisbeth a Mikael.

Lagercrantz nechce být Larssonem. V podstatě si od původního autora vypůjčil jen jeho geniálně vymyšlené hlavní postavy, které však zasadil do svého příběhu, částečně inspirovaného aférou „Snowden“. Mikael Blomkvist už není tím hvězdným novinářem, prochází tvůrčí krizí. V této postavě se objevuje autorovo přesvědčení, že současná novinařina je příliš povrchní (označuje ji jako „rychlou“ žurnalistiku) a není zájem vracet se k různým kauzám a rozpracovávat je detailně.

Lisbeth Salanderovou v podstatě postavil do role supermana, ale jak autor říká, Lisbeth má předpoklady stát se hrdinkou současnosti, tak jako byl ve své době Sherlock Holmes. Oba stejně geniální, nezapadající do měřítek běžné populace.

Bude pátý díl Milénia?
Kniha Dívka v pavoučí síti je velmi úspěšná, takže se dá očekávat, že bude poptávka po pátém díle. A vzhledem k tomu, že autor rád přijímá výzvy, dá se očekávat, že přijme i tuto.

Dvě perličky na závěr
Paradoxem Milénia je, že autor, který vše vymyslel, se slávy a úspěchu své série nedočkal, zatímco Lagercrantzova kniha byla slavná vlastně ještě dříve, než ji napsal. Otázkou zůstávalo jen to, jak na ni zareagují čtenáři.

Může se stát, že časem vyjde také čtvrtý díl Milénia, dopracovaný Evou Gabrielssonovou na základě Larssonova podkladu. A pro čtenáře by mohlo být velmi zajímavé srovnání, jakou představu měl o čtvrtém díle původní autor.

Náhražka, nebo rovnocenný partner?
Setkání pomalu končí.Uvědomuji si, jak dobře nakladatelství Norstedts vybralo Larssonova pokračovatele, autora, jenž umí nejenom dobře psát, ale také přirozeně a charismaticky působí a který dokáže své dílo dobře „prodat“. A to je ideální kombinace nejen pro každého nakladatele, ale také čtenáře. David Lagercrantz rozhodně nezklamal, ukázal se být rovnocenným kolegou Stiega Larssona.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení