Aktuality

Odpoledne s Burianem

1 1 1 1 1 (1 hlas)
autor

Několik zájemců, kteří po přečtení Povídek toaletních chtěli poznat autora, se sešlo ve čtvrtek odpoledne 20. 3. 2014 v Knihkupectví Letná na Praze 7. Pravda, jarní slunečné počasí nebylo na straně autorského čtení – lákalo spíš na vycházku do Stromovky –, nicméně pár nadšenců se sešlo a neprohloupili.

 


cteniModerátor Tomáš Kříkava odpoledne pojal jako talk show. Se znalostí povídek vyzpovídal Olivera Buriana opravdu dokonale – a témata? Dětství na Letné, hokej, další oblíbené sporty, Amerika, byznys. Ostatně, o tom všem pojednávají jeho autobiograficky laděné povídky. A stejně jako píše – otevřeně – autor odpovídal. Bylo radost poslouchat jeho vzpomínky na Františka Hrubína, jehož „knihovnu“ v dětství celou přečetl, vyprávění o Americe, kterou poznal jako patnáctiletý a kde se mu otevřely nové možnosti, kde se naučil anglicky, kde byl kopáčem i námořníkem, na níž měl dvacet let krásné vzpomínky a která ho pak, když jako dospělý ji navštívil podruhé, ho překvapila tím, že není taková, jak si ji pamatoval: že mrakodrapy nejsou tak vysoké a všude je smog… „Ameriku mám rád, ale neblázním z ní. Tady mám kamarády, sem patřím.“

Došlo i na redaktorku Janu Semelkovou, která vysvětlila svůj přístup k redakci textů. Popsala, jak probíhala komunikace s autorem. Vlastně si vzájemně oba skládali poklony, bylo vidět, že je spolupráce opravdu těší.

Povídky toaletní odstartovali ke čtenářům před měsícem. Po veselém křtu, který se odehrál na oslavě autorových narozenin, se čtenáři mohli s ním potkat osobně právě tady. Kdo to nestihl, nemusí se bát, autor plánuje další setkání a nejen v Praze.

Víc není třeba psát, o atmosféře čtvrtečního odpoledne napoví více snímky Oldřišky Rychtaříkové.

Oliver Burian: POVÍDKY TOALETNÍ
Jedenáct povídek o přátelství i zášti, o lásce i nenávisti, o zlobě i dobru – o životě. Prožil, zažil a zaznamenal je svěžím jazykem a bez zábran v oblasti erotických scén Oliver Burian.

Poznáte svět hokeje, golfu, zavítáte mezi horolezce, projedete se na lyžích, projdete se Prahou, ale navštívíte i místa, kam byste se radši dostat nechtěli – na policejní vyšetřovnu či na venerologické oddělení nemocnice. Působivé příběhy vás zavedou do doby dnešní i minulé s otevřeností zcela neobvyklou. Ilustrace na obálce Petr Kryštůfek. 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení