Aktuality

Nocí literatury letos ožije Libeň

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
logo

11. května 2011 se v Praze uskuteční již pátý ročník literárního happeningu NOC LITERATURY. Projekt Českých center ve spolupráci se sítí kulturních institutů EUNIC jedinečným způsobem představí to nejlepší ze současné evropské literární scény a poodhalí kouzlo velkých i malých literatur. V průběhu jednoho večera budou známé tváře české kulturní scény číst ukázky z nových překladů děl evropských autorů na atraktivních či běžně nedostupných místech Prahy.



Po půvabné a historií dýchající atmosféře Starého Města a Malé Strany, které byly dějištěm předchozích dvou ročníků, letos ožije literaturou „hrabalovská“ Libeň.

„Chceme letošnímu publiku představit část Prahy, kde jeden z našich předních spisovatelů Bohumil Hrabal prožil část svého života a napsal řadu nezapomenutelných děl a kde žila i řada dalších významných osobností. Libeň je dnešním Pražanům jen málo známá a my jsme přesvědčení, že nejen díky odkazu slavného „pábitele“, stojí za to ji znovu a znovu objevovat“, říká Michaela Šilpochová, vedoucí projektu Českých center.
Literatura vstoupí například do Libeňského zámku, Grabovy vily, místní synagogy, překrásného secesního kostela sv. Vojtěcha a samozřejmě navštíví i libeňský plynojem. Návštěvníci se můžou těšit na jedinečnou atmosféru objevování míst a příběhů v podání Jiřího Langmajera, Miroslava Táborského, Kláry Issové, Jiřího Langmajera, Terezy Kostkové, Jaroslava Rudiše či Jana Budaře.

Úryvky ze současné literatury budou předčítat známé osobnosti české divadelní a filmové scény. Noc literatury se uskuteční v předvečer zahájení knižního festivalu Svět knihy 2011, kterého se zúčastní i někteří autoři čtených knih.

Česká centra ve spolupráci s pražským sdružením zahraničních kulturních institutů EUNIC (European Union National Institutes for Culture) společně během Noci literatury v Praze představí to nejlepší z literatur dvaceti zemí: Belgie – Vlámsko, Belgie – Valonsko-Brusel, Česká republika, Finsko, Francie, Itálie, Maďarsko, Německo, Nizozemí, Polsko, Portugalsko, Norsko, Rakousko, Rumunsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a Velká Británie. Hosty letošní Noci literatury budou země Severní Ameriky - Kanada a USA. Každá země, zastoupená v Praze svým kulturním institutem či velvyslanectvím, bude v rámci projektu prezentovat dílo jednoho svého autora v novém překladu do češtiny. Knihy čtené v průběhu Noci literatury bude možné zakoupit v místě akce a vybraných knihkupectvích.

Noc literatury 2011 se v Praze uskuteční pod záštitou MČ Praha 8, za podpory generálního partnera Zastoupení Evropské komise v ČR a hlavních partnerů, jimiž jsou Svět knihy, Labyrint Revue, ČSOB a Divadlo pod Palmovkou. Exkluzivní mediální partner je tn.cz. Mediálními partnery jsou A2, Český rozhlas Praha, Český rozhlas Vltava, Lidové noviny, lidovky.cz, Mediafax, Sanquis, Xantypa.
I letos překročí Noc literatury svým rozsahem hranice České republiky a bude prostřednictvím sítí Českých center a EUNIC prezentovat literární díla současných evropských autorů v zahraničí.

V souvislosti s projektem se 12. května 2011 v Praze uskuteční konference pro odborné publikum s názvem “Praha – město literatury”, kterou organizují Česká centra ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze. Záštitu nad konferencí převzal primátor Hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda.

Více na: www.nocliteratury.cz

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení